Krv u stolici: Uzroci, Simptomi, Lečenje

Rektalno krvarenje je simptom stanja kao što su hemoroidi, analne fisure, inflamatorna bolest creva (IBD), čirevi i kolorektalni karcinom. Obično primetite rektalno krvarenje na toalet papiru, u vodi ili u stolici. Važno je da posetite svog lekara ako primetite rektalno krvarenje jer to može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja.

Šta je rektalno krvarenje?

Rektalno krvarenje je često i predstavlja pojavu krvi nakon crevnog pražnjenja. Rektalno krvarenje može varirati od blagog do znaka ozbiljnog stanja poput kolorektalnog karcinoma i simptom je mnogih različitih medicinskih stanja. Ako imate rektalno krvarenje, možda ćete videti krv na nekoliko različitih načina – na toalet papiru dok se brišete, u vodi iz WC šolje ili u fecesu. Krv može biti različitih boja, od jarko crvene do tamno kestenjaste do crne (stolica boje kafe).

Boja krvi koju vidite može ukazivati na izvor krvarenja.

 • Jarko crvena krv obično znači krvarenje koje je nisko u vašem debelom crevu ili rektumu.
 • Tamnocrvena ili kestenjasta krv može značiti da imate krvarenje u početnim partijama debelog creva ili u tankom crevu.
 • Melena (tamna stolica nalik katranu ili kafi) često ukazuje na krvarenje u želucu, kao što je krvarenje iz čira.

Ponekad rektalno krvarenje nije vidljivo golim okom i može se videti samo pod mikroskopom. Ova vrsta krvarenja se obično nalazi tokom laboratorijskog testa uzorka stolice (okultno krvarenje, FOBT).

Da li je rektalno krvarenje ozbiljno?

U nekim slučajevima, rektalno krvarenje može biti manji simptom stanja koje se lako može lečiti. Hemoroidi, na primer, mogu izazvati rektalno krvarenje. Ovo krvarenje obično ne traje dugo i hemoroidi se često lako leče. Međutim, rektalno krvarenje ponekad može biti znak ozbiljnog stanja poput kolorektalnog karcinoma. Važno je da pratite svako krvarenje koje imate. Ako je krvarenje obilno, često ili vas zabrinjava, pozovite svog lekara da to proveri.

Koji su simptomi rektalnog krvarenja?

Simptomi rektalnog krvarenja mogu varirati u zavisnosti od toga šta je uzrok krvarenja. Većina uzroka rektalnog krvarenja se leče i nisu ozbiljni. U nekim slučajevima, rektalno krvarenje može biti simptom ozbiljne bolesti, kao što je kolorektalni rak. Pošto kod kuće može biti teško otkriti uzrok rektalnog krvarenja, obično je dobra ideja da se obratite svom lekaru ako imate rektalno krvarenje. Boja vaše krvi može ukazivati na to odakle u gastrointestinalnom sistemu dolazi do krvarenja. Na primer, sveža, svetlocrvena krv može pokazati da krvarenje dolazi iz donjeg dela creva, bliže završnom delu, što može biti znak hemoroida ili fisura.

Krvarenje u debelom crevu (kolonu) može biti sveže crveno ili tamnije crveno i pomešano sa fecesom. Jedan od uzroka mogu biti polipi, koji su izrasline na crevnom zidu. Polipi su obično bezopasni, ali neki tipovi mogu prerasti u rak creva.

Neki simptomi koje možete imati kod rektalnog krvarenja mogu uključivati:

 • Osećaj rektalnog bola i/ili pritiska.
 • Jarko crvenu krv u ili na stolici, donjem vešu, toalet papiru ili u WC šolji.
 • Stolicu crvene, kestenjaste ili crne boje.
 • Stolicu koja izgleda kao katran.
 • Osećaj zbunjenosti.
 • Osećaj vrtoglavice.
 • Nesvesticu.

Feces koji je crn, poput katrana, i koji ima veoma loš miris, može ukazivati na problem u želucu ili dvanaestopalačnom crevu – kao što je čir koji krvari.

Kako se pojavljuje rektalno krvarenje?

Možda ćete videti ili doživeti rektalno krvarenje na nekoliko različitih načina, uključujući:

 • Primećivanje krvi na toalet papiru tokom brisanja..
 • Kada vidite krv u WC šolji – voda može izgledati kao da je obojena u crveno.
 • Primećivanje tamnocrvene, crne stolice dok imate pražnjenje creva (stolica može biti crna i nakon unosa određenih namirnica, npr. borovnica)
 • Rektalno krvarenje može biti svetlocrvene ili tamnije boje. Takođe možete imati rektalno krvarenje, a da ga ne vidite. Ovo se može desiti kada imate vrlo male količine krvi u stolici – što se zove okultno krvarenje.

Kako bi izgledala moja stolica da imam rektalno krvarenje?

Kada imate krv u stolici, to može izgledati na nekoliko različitih načina. Možda imate jarko crvene pruge krvi na fecesu ili možete videti krv pomešanu sa njim. Stolica takođe može izgledati veoma tamna, skoro crna i katranasta.

Okultno, nevidljivo krvarenje može signalizirati ozbiljnije stanje poput upalne bolesti u crevima ili raka. Okultno krvarenje se obično nalazi tokom laboratorijskih testova koji gledaju uzorak vašeg fecesa kako bi se proverile male količine krvi. Ovo se zove test fekalne okultne krvi (FOBT) i može se koristiti kao način za skrining na mogući kolorektalni rak. Vaš zdravstveni radnik može preporučiti ovo ako imate porodičnu istoriju raka debelog creva.

Jedna stvar koju treba imati na umu kada vidite neobičnu boju u svom izmetu je ono što ste jeli. Postoje određene namirnice koje mogu promeniti boju vaše stolice i učiniti da izgleda crveno ili čak crno. Ovo se često pogrešno smatra krvlju u stolici.

U nekim veoma teškim slučajevima, rektalno krvarenje može dovesti do šoka. Ako osetite bilo kakve simptome šoka, odmah pozovite hitnu pomoć. Simptomi šoka mogu uključivati:

 • Nagli pad krvnog pritiska .
 • Ubrzano lupanje srca.
 • Nemogućnost mokrenja.
 • Gubitak svesti.

Da li je jarko crvena krv u mojoj stolici gora od tamnije krvi?

Što je krv duže u vašem digestivnom traktu, to će obično izgledati tamnije. To je zato što u vašem telu postoje tečnosti za varenje (prvenstveno hlorovodonična kiselina) koje prirodno razgrađuju sve što se kreće kroz vaš digestivni trakt.

Krv postaje tamnija što je duže u kontaktu sa ovim digestivnim sokovima. Ako je vaše krvarenje više u digestivnom traktu, može izgledati tamnije.

Ako vidite jarko crvenu krv, to može značiti da je niže u vašem digestivnom traktu ili da se kreće kroz vaše telo veoma brzo. Iako postoji mnogo benignih uzroka jarkocrvenog krvarenja, postoji manje benignih uzroka tamnije krvi – iz tog razloga, tamna krv može biti više zabrinjavajuća i zahteva pregled od strane vašeg lekara.

Uzroci krvi u stolici

Postoji mnogo različitih razloga zbog kojih možete doživeti rektalno krvarenje. Uzroci rektalnog krvarenja mogu varirati od uobičajenih i blagih stanja do težih i retkih stanja koja zahtevaju hitan medicinski tretman.

Uzroci rektalnog krvarenja mogu uključivati:

 • Hemoroide: Hemoroidi su otečene vene u rektumu (unutrašnji hemoroidi) ili anusu (spoljni hemoroidi) i oni su najčešći uzrok rektalnog krvarenja. Hemoroidi se mogu javiti kao posledica više stanja, uključujući hronični zatvor, naprezanje tokom pražnjenja creva, trudnoću, podizanje teških predmeta, analni odnos i veću telesnu težinu (gojaznost). Hemoroidi nisu hitna medicinska stanja, a krv koju možete videti na svom toalet papiru ili u toaletu nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete.
 • Analne fisure: Ponekad se pogrešno shvate kao hemoroidi, analna fisura je rascep na koži oko anusa. Ovo se dešava kada imate veoma tvrdu stolicu koju je teško proći. Dodatni pritisak kretanja creva uzrokuje da se koža otvori. Analna fisura može uzrokovati da vidite krv kada odete u kupatilo, kao i da osetite peckanje tokom pražnjenja creva. Analne pukotine obično nestaju same od sebe tokom vremena.
 • Analne apscese ili fistule: U vašem anusu se zapravo nalaze male žlezde koje su namenjene da vam pomognu pri crevnom pražnjenju. Ove žlezde se mogu inficirati izazivajući apscese ili fistule. Kada žlezda unutar anusa nakupi gnoj, izazivajući blokadu, to nazivamo apscesom. Analna fistula je mali tunel koji povezuje apsces sa kožom oko anusa. Ova stanja mogu biti uzrokovana inflamatornom bolešću creva, tuberkulozom ili zračenjem.
 • Divertikulozu/divertikulitis: Ova stanja se dešavaju kada se male kesice – koje se nazivaju divertikuli – razvijaju u oslabljenim delovima creva. Ovi divertikuli mogu da vire kroz zidove creva, uzrokujući krvarenje i infekcije. Kada se ove kesice inficiraju, mogu izazvati simptome kao što su bol u stomaku, groznica i nagle promene u pravilnosti crevnog pražnjenja.
 • Inflamatorna bolest creva (IBD): Inflamatorna bolest creva (IBD) je inflamatorno stanje tankog ili debelog creva. Postoje dve vrste IBD – Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Kronova bolest je stanje u kome se pojavljuju znaci otoka i zapaljenja u celom digestivnom traktu. Kod kolitisa, otok je uglavnom u debelom crevu (kolonu). Ljudi sa IBD mogu imati groznicu, dijareju, bol u stomaku i grčeve, crevne blokade i rektalno krvarenje.
 • Čireve: Kada je pH vrednost u vašim crevima neuravnotežena, to može oštetiti sluznicu vašeg digestivnog trakta i izazvati čireve (grizlica, ulkus). Oni mogu krvariti, uzrokujući da imate crnu stolicu koja je ponekad nalik katranu, a nastaje kao posledica kontakta krvi sa hlorovodoničnom kiselinom.
 • Velike polipe: Polip može izgledati kao pečurka koja raste sa strane vašeg creva. Veliki polipi mogu krvariti, što dovodi do rektalnog krvarenja. U nekim slučajevima, polipi se mogu pretvoriti u rak ako se ne leče. Važno je da se proveri rektalno krvarenje povezano sa polipima jer može biti znak kolorektalnog karcinoma.

Manje uobičajeni uzroci uključuju:

 • Rektalnu traumu (na primer, povreda uzrokovana nesrećom ili seksualnim zlostavljanjem)
 • Crevne infekcije
 • Gastroenteritis
 • Polno prenosive infekcije

Da li postoji hrana koja može da promeni boju moje stolice na sličan način kao kod rektalnog krvarenja?

Postoje određene namirnice koje mogu promeniti boju vašeg fecesa. Možete imati zelenu, žutu, pa čak i crnu stolicu. Ovo se može desiti iz različitih razloga – previše žuči tokom varenja, zdravstveno stanje kao što je zapaljenska bolest creva ili celijakija, upotreba antibiotika, ili čak samo jedenje hrane sa jakim pigmentima u boji.

Često krv može učiniti da vaša stolica izgleda veoma tamna i skoro crna. Hrana kao što su crni sladić, cvekla, bobičasto voće (borovnice i kupine) i crveni želatin mogu učiniti da vaš feces izgleda veoma tamno.

Ovo se lako može pomešati sa krvlju u stolici. Ako primetite veoma tamnu stolicu tokom pražnjenja creva, setite se šta ste nedavno jeli. Postoji šansa da ono što ste jeli može biti uzrok tamne stolice.

Može li prejako naprezanje tokom defekacije izazvati rektalno krvarenje?

Preterano naprezanje tokom pražnjenja creva može izazvati rektalno krvarenje. Ovo je često povezano sa zatvorom.

Kada se naprežete, možete izazvati stanja poput hemoroida ili analnih fisura. Veoma tvrda stolica može da izazove cepanje kože oko anusa, zbog čega vidite krv. Lečenje opstipacije može pomoći da se to spreči.

DIJAGNOZA

Da li postoje testovi za rektalno krvarenje?

Postoji nekoliko načina na koje vaš zdravstveni radnik može da proceni rektalno krvarenje kako bi pomogao u otkrivanju uzroka. Vaš lekar bi mogao početi tako što će vas pitati o situaciji u vezi sa vašim rektalnim krvarenjem. Neka pitanja mogu uključivati:

 • Kada je počelo rektalno krvarenje?
 • Šta ste jeli dan pre nego što ste videli rektalno krvarenje?
 • Koliko često imate pražnjenje creva?
 • Da li ste imali zatvor?
 • Da li ste se naprezali tokom pražnjenja creva?
 • Da li imate bol kada imate rektalno krvarenje?
 • Ima li krvi na stolici (i kako to izgleda), u vodi ili kada se obrišete?
 • Da li imate hemoroide?
 • Da li imate inflamatorna stanja creva?
 • Da li imate porodičnu istoriju raka debelog creva?

Ova pitanja mogu pomoći vašem lekaru da suzi mogući uzrok vašeg krvarenja. Postoje i testovi koje vaš lekar može da uradi da bi pomogao u utvrđivanju uzroka.

Kako se dijagnostikuje rektalno krvarenje?

Testovi za rektalno krvarenje zavise od vaših godina, simptoma i prethodnih bolesti. Vaš lekar će razgovarati sa vama i pregledati vas, i možda će želeti da uradi pregled rektuma i creva. Možda će vam trebati i određene analize, uključujući:

 • Anoskopiju – mali instrument se ubaci u vaš anus da bi se omogućilo vašem lekaru da ima jasniji pogled.
 • Sigmoidoskopiju — ovo je procedura za pregled levog, donjeg dela debelog creva (sigmoidnog kolona) pomoću fleksibilnog teleskopa.
 • Kolonoskopiju – fleksibilna cev se ubacuje u anus da bi se videla unutrašnjost debelog creva (kolona).
 • Test fekalne okultne krvi.

Vaš zdravstveni radnik može predložiti samo jedan od ovih testova ili ih uraditi nekoliko zajedno kako biste pokušali da otkrijete uzrok vašeg rektalnog krvarenja.

Neki od ovih testova se rade pod sedativima i anestezijom.

PREVENCIJA

Da li mogu da kontrolišem ili sprečim rektalno krvarenje?

Ako imate rektalno krvarenje, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste pomogli u upravljanju stanjem.

Ako imate zatvor koji uzrokuje hemoroide, možete pomoći da ga ublažite:

 • Pijenjem dovoljno vode, osim ako nemate postojeće zdravstveno stanje koje to onemogućava
 • Unosom hrane koja je bogata vlaknima kao što su žitarice, voće, povrće i hleb od celog zrna
 • Izbegavanje prerađene hrane, kao što su beli hleb i sirevi
 • Povećanjem fizičke aktivnosti kako biste smanjili rizik od zatvora
 • Odlaskom u toalet samo kada morate

Ako je vaš lekar potvrdio da imate analnu fisuru, možete ublažiti nelagodnost na sledeći način:

 • veoma pažljivo obrišite analni deo nakon odlaska u toalet i koristite meki, vlažni toalet papir ili maramice za bebe, umesto suvog toalet papira
 • tapkajte analno područje nežno, a nemojte grubo trljati
 • toplo kupanje nekoliko puta dnevno
 • posetite svog farmaceuta za lokalne kreme za smanjenje bolova
 • vodite računa da jedete zdravu ishranu sa puno vlakana i da pijete puno tečnosti da bi vaša stolica bila što mekša i dobro formirana
 • pokušavajte da se ne naprežete prilikom prolaska stolice

Nemojte nanositi kreme i losione na analnu regiju koje vam nije propisao lekar ili farmaceut jer to može izazvati dodatne komplikacije..

Lečenje krvi u stolici

Kako da lečim rektalno krvarenje?

U većini slučajeva, rektalno krvarenje se može lečiti zbrinjavanjem uzroka krvarenja. Rektalno krvarenje je često deo većeg problema kog treba lečiti. Kada se to stanje leči, krvarenje obično prestaje. Opcije lečenja mogu se razlikovati u zavisnosti od stanja.

Stanja poput analnih fisura mogu nestati sama tokom vremena ili se mogu lečiti mastima. Hemoroidi su još jedan čest uzrok rektalnog krvarenja koji se može lečiti rešavanjem problema sa opstipacijom, promenom ishrane i unosa vode ili eventualnom operacijom.

Još jedan ozbiljniji uzrok rektalnog krvarenja može biti rak. Ako je to slučaj, vaš zdravstveni radnik će razviti plan lečenja za lečenje raka, često uklanjajući deo creva.

Da li će rektalno krvarenje proći samo od sebe?

U zavisnosti od uzroka krvarenja, vaše rektalno krvarenje može prestati samo od sebe. Međutim, morate obratiti pažnju na svoje telo i pratiti krvarenje. Ako se krvarenje dogodi jednom, a zatim prestane, obratite pažnju na to, ali najverovatnije da nije hitan slučaj.

Ako imate jako rektalno krvarenje ili redovno vidite krv, obratite se svom lekaru da biste dobili negu. Uvek je dobra ideja da obavestite svog lekara o bilo kom rektalnom krvarenju koje ste doživeli.

Kada treba da posetim lekara zbog rektalnog krvarenja?

Obično je dobra ideja da se obratite svom lekaru kad god imate rektalno krvarenje. To može biti znak drugog zdravstvenog stanja koje bi moglo zahtevati lečenje. Ako imate jako krvarenje ili vidite krv tokom crevnog pražnjenja, hitno treba da posetite svog lekara. Rektalno krvarenje može imati ozbiljne uzroke koje treba lečiti.

Kada treba da potražim hitnu pomoć?

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako:

 • Je krvarenje veoma teško.
 • Imate znake šoka kao što su ubrzano, plitko disanje, vrtoglavica, mučnina ili konfuzija
 • Imate crnu ili tamnocrvenu stolicu.
 • Vaše povraćanje sadrži krv ili nešto što liči na talog kafe.
 • Imate gubitak svesti.
 • Imate jak bol u rektumu.
 • IMate jako rektalno krvarenje zajedno sa jakim bolovima u stomaku, groznicom, slabošću, mučninom ili ne možete da imate pražnjenje creva.

Koja pitanja treba da postavim svom lekaru o rektalnom krvarenju tokom pregleda?

Ako imate rektalno krvarenje, često je dobra ideja da pozovete svog lekara i odete na pregled. Vaš lekar će otkriti šta uzrokuje krvarenje i razviti plan za zaustavljanje krvarenja.

Važno je da postavite sva pitanja koja imate. Nemojte se stideti da pričate o svom crevnom pražnjenju ili detaljima o svojoj stolici. Ove informacije mogu izgledati neprijatno, ali će pomoći vašem lekaru da zna šta se dešava i da pronađe najbolji način da vam pomogne da se osećate bolje.