Koliko znamo o polnim bolestima?

Pet pitanja za dr Milana Bjekića, dermatovenerologa i autora nesvakidašnje knjige “Zapisi jednog venerologa”, u kojoj se nalaze priče zasnovane na istinitim događajima iz njegove lekarske ordinacije.

Dr Milan Bjekić radi u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti kao dermatovenerolog, gde vodi Savetovalište i službu za polne bolesti, a nedavno je objavio knjigu koja razotkriva obilje predrasuda, zabluda i dezinformacija u vezi s polnim bolestima. Cilj mu je bio da razbije stid i strah koji vladaju nad ljudima prilikom odlaska kod venerologa, dajući nam prave informacije o tome kako da bezbedno uživamo u svom intimnom životu.

Pritom čitaoce, koliko god to neobično zvučalo, uspeva da nasmeje i oraspoloži. Dr Milan Bjekić i ne govori samo o veneričnim bolestima, već pre svega o ljudskoj prirodi, strasti, nepromišljenosti, naivnosti i zapanjujućem neznanju koliko je mali korak do infekcije…

Sve o polnim bolestima

1. Od kojih polnih bolesti danas najčešće oboljevamo?

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” za 2016. godinu, a na osnovu prijava o zaraznim bolestima koje se prenose polnim putem (obavezno se prijavljuju sifilis, hlamidijaza, gonoreja i sida) najzastupljenija infekcija bila je infekcija hlamidijom, a potom sifilis.

Naravno da ovi podaci predstavljaju tek vrh ledenog brega, jer mnoge infekcije su asimptomatske (nisu praćene prisustvom tegoba) i neprepoznate, te se ne dijagnostikuju niti se prijavljuju, a s druge strane postoji mogućnost da i kada se postavi dijagnoza. lekar ne prijavi oboljenje. Od polnih bolesti koje se ne prijavljuju, najzastupljenija je infekcija humanim papiloma virusima (HPV), koja se najčešće manifestuje u vidu genitalnih bradavica – kondiloma. O razlici u oboljevanju u ruralnim i gradskim sredinama teško je govoriti s obzirom na to da većina pacijenata zbog stigmatizacije koja prati ove infekcije odlazi na lečenje u gradske sredine.

2. Koje su polne bolesti najopasnije?

Svaka polna infekcija koja se ne leči može biti opasna zbog komplikacija koje je prate. Gonoreja i hlamidijaza mogu izazvati neplodnost, sifilis je sistemsko oboljenje koje može biti praćeno ozbiljnim neurološkim poremećajima i ostaviti posledice na kardiovaskularnom sistemu, a HPV infekcija određenim tipovima virusa povezana je sa nastankom karcinoma anogenitalne regije. Prisustvo polnih bolesti olakšava i prenošenje HIV infekcije. Tokom trudnoće ili porođaja polne infekcije se mogu preneti sa majke na plod, ponekad i sa fatalnim ishodom.

3. Koliko zabluda da su polne bolesti raširene samo među rizičnim grupama, homoseksualcima, zavisnicima od opojnih droga i slično, utiče na stupanje u nezaštićene seksualne odnose?

Ne postoje rizične grupe, postoji samo rizično ponašanje. Upotreba psihoaktivnih supstanci svakako deluje i na seksualno ponašanje i povećava rizik za nastanak polnih infekcija. Činjenica da mladi stupaju u prvi seksualni odnos oko 16. godine života upućuje na neophodnost rane zdravstvene edukacije. Knjiga “Zapisi jednog venerologa” je štivo koje će pomoći kako roditeljima, tako i deci da dobiju prave informacije o polnim infekcijama i bezbednom seksualnom ponašanju i tako sačuvaju svoje zdravlje. Duhovit i zabavan ton istinitih priča relaksira čitaoce, a edukativne poruke prate svaku priču.

4. Šta je promiskuitet?

“Promiskuitet podrazumeva veći broj seksualnih partnera. Iskustva iz prakse pokazuju da je ova pojava česta i u našoj sredini. Monogamija je postala prava retkost. Obično pacijentima kažem da je promiskuitet ako u jednom trenutku imaju više od jednog seksualnog partnera”, objašnjava dr Bjekić.

5. Kako se prenose polne bolesti?

Česte su zablude o putevima prenošenja polnih infekcija. Na pitanje kako se prenose polne infekcije, odgovor je veoma jednostavan – u vidu akronima OVAKO (O-oralni seks, V-vaginalni seks, A-analni seks, K-kontakt sa krvlju i kontaminiranim predmetima i O-od majke na plod). Jedino stalna i pravilna upotreba kondoma (tokom oralnog, vaginalnog i analnog seksa) predstavlja zaštitu od polnih infekcija. Za neke infekcije koje se prenose seksualnim putem postoje vakcine (hepatitis A, hepatitis B, HPV infekcija) te njihova primena igra veoma važnu ulogu u prevenciji pomenutih oboljenja, Trebalo bi izbegavati seks sa nepoznatim partnerima, kao i seksualne odnose kada smo pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci.