Koliko vode dnevno je zdravo da se pije? (Nije 8 Čaša)

Voda je neophodna za dobro zdravlje. Da li dobijate dovoljno? Ove smernice vam mogu pomoći da saznate.

Koliko vode treba da pijete svaki dan? To je jednostavno pitanje na koje nema lakog odgovora.

Studije su tokom godina dale različite preporuke. Ali vaše individualne potrebe za vodom zavise od mnogih faktora, uključujući vaše zdravlje, koliko ste aktivni i gde živite.

Nijedna formula ne odgovara svima. Ali saznanje više o potrebama vašeg tela za tečnošću pomoći će vam da procenite koliko vode treba da pijete svaki dan.

Koje su zdravstvene prednosti vode?

Voda je glavna hemijska komponenta vašeg tela i čini oko 50% do 70% vaše telesne težine. Vaše telo zavisi od vode da bi preživelo.

Svaka ćelija, tkivo i organ u vašem telu treba vodu da bi pravilno funkcionisali. Na primer, voda:

 • Otklanja otpad mokrenjem, znojenjem i pražnjenjem creva
 • Održava normalnu temperaturu
 • Podmazuje i ublažava spojeve
 • Štiti osetljiva tkiva

Nedostatak vode može dovesti do dehidracije — stanja koje se javlja kada nemate dovoljno vode u svom telu za obavljanje normalnih funkcija. Čak i blaga dehidracija može iscrpiti vašu energiju i učiniti vas umornim.

Koliko nam je vode potrebno dnevno?

Svakog dana gubite vodu kroz dah, znojenje, urin i pokrete creva. Da bi vaše telo pravilno funkcionisalo, morate da dopunite svoje zalihe vode konzumiranjem pića i hrane koja sadrži vodu.

Dakle, koliko je tečnosti potrebno prosečnoj, zdravoj odrasloj osobi koja živi u umerenoj klimi? Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine SAD utvrdile su da je adekvatan dnevni unos tečnosti:

 • Oko 3,7 litara tečnosti dnevno za muškarce
 • Oko 2,7 litara tečnosti dnevno za žene

Ove preporuke obuhvataju tečnosti iz vode, drugih pića i hrane. Oko 20% dnevnog unosa tečnosti obično dolazi iz hrane, a ostatak iz pića.

Šta je sa savetom da pijete 8 čaša dnevno?

Verovatno ste čuli savet da pijete osam čaša vode dnevno. To je lako zapamtiti i to je razuman cilj.

Većina zdravih ljudi može ostati hidrirana pijući vodu i druge tečnosti kad god osete žeđ. Za neke ljude može biti dovoljno manje od osam čaša dnevno. Ali drugim ljudima će možda trebati više.

Možda ćete morati da promenite ukupan unos tečnosti na osnovu nekoliko faktora:

 • Vežbanje. Ako se bavite bilo kojom aktivnošću zbog koje se znojite, morate piti više vode da biste pokrili gubitak tečnosti. Važno je piti vodu pre, tokom i posle treninga.
 • Životna sredina. Vruće ili vlažno vreme može da vas natera da se znojite i zahteva dodatnu tečnost. Dehidracija se takođe može javiti na velikim visinama.
 • Sveukupno zdravlje. Vaše telo gubi tečnost kada imate temperaturu, povraćate ili imate dijareju. Pijte više vode ili sledite preporuku lekara da pijete rastvore za oralnu rehidraciju. Druga stanja koja mogu zahtevati povećan unos tečnosti uključuju infekcije bešike i kamenje u urinarnom traktu.
 • Trudnoća i dojenje. Ako ste trudni ili dojite, možda će vam trebati dodatne tečnosti da ostanete hidrirani.

Da li je voda jedina opcija da ostanete hidrirani?

Ne. Ne morate da se oslanjate samo na vodu da biste zadovoljili svoje potrebe za tečnošću. Ono što jedete takođe pruža značajan deo. Na primer, mnogo voća i povrća, kao što su lubenica i spanać, su skoro 100% vode po težini.

Pored toga, pića kao što su mleko, sokovi i biljni čajevi se uglavnom sastoje od vode. Čak i pića sa kofeinom — kao što su kafa i soda — mogu doprineti vašem dnevnom unosu vode.

Ali polako sa pićima zaslađenim šećerom. Redovni gazirani, energetski ili sportski napici i druga slatka pića obično sadrže mnogo dodatog šećera, što može da obezbedi više kalorija nego što je potrebno.

Kako da znam da li dovoljno pijem?

Vaš unos tečnosti je verovatno adekvatan ako:

 • Retko osećate žeđ
 • Vaš urin je bezbojan ili svetlo žut

Vaš lekar ili dijetetičar može vam pomoći da odredite količinu vode koja vam odgovara svaki dan.

Da biste sprečili dehidraciju i bili sigurni da vaše telo ima tečnosti koje su mu potrebne, neka voda bude vaš napitak po izboru. Dobra je ideja da popijete čašu vode:

 • Uz svaki obrok i između obroka
 • Pre, tokom i posle vežbanja
 • Ako osećate žeđ

Da li treba da brinem da pijem previše vode

Pijenje previše vode retko predstavlja problem za zdrave, dobro hranjene odrasle osobe.

Sportisti povremeno mogu piti previše vode u pokušaju da spreče dehidraciju tokom dugog ili intenzivnog vežbanja.

Kada pijete previše vode, vaši bubrezi ne mogu da se otarase viška vode. Sadržaj natrijuma u ​​vašoj krvi postaje razblažen. Ovo se zove hiponatremija i može biti opasno po život.