Da li kisela voda goji i koliko je zapravo zdrava?

ZABLUDA: Gazirana voda ne hidrira kao obična voda.
Budući da njena gaziranost potiče od ugljen-dioksida, mnogi su smatrali da svi ti silni mehurići sprečavaju organizam da apsorbuje tečnost.

No, to nije tačno. Zapravo, u jednoj studiji je utvrđeno da gazirana voda nakon intenzivnih vežbi podjednako efikasno nadoknađuje izgubljenu tečnost kao i obična voda.

ZABLUDA: Gazirana voda štetna je za zube i kosti.
Ugljenična kiselina, koja nastaje pri dodiru vode sa CO2, može da erodira zubnu gleđ, ali samo u visokim koncentracijama.

Dakle, možete odahnuti, pod uslovom da ne pijete šest flašica gazirane vode dnevno, kao i da ono što pijete ne sadrži kiseli voćni sok ili šećer. U drugoj studiji u kojoj je ispitivan uticaj gazirane vode i napitaka na gustinu kostiju utvrđeno je da su sve vrste bezbedne.

ZABLUDA: Gazirana voda goji.
Premda je tačno da ispijanje većih količina gazirane vode uzrokuje trenutno nadimanje stomaka, to je ipak dobra stvar na duže staze.

Uopšte se ne šalimo! Istraživači su otkrili da gazirana voda stvara znatno jači osećaj sitosti nego obična voda kad se ispije na prazan stomak. A što je osećaj sitosti izraženiji, manje su šanse da ćete nešto pojesti.

Ipak, izbegavajte gazirane vode s veštačkim aromama i zaslađivačima jer mogu da pojačaju potrebu za slatkim zalogajima

ZABLUDA: Gazirana voda izaziva gorušicu.
Naučnici su utvrdili da navika ispijanja gazirane vode ne može uzrokovati gastroezofagealni refluks.

Međutim, ukoliko patite od ovog problema, koji je nastao iz drugih razloga, onda je verovatno bolje da pijete običnu vodu, naročito uz obroke ili nakon njih.

Iskustvo pokazuje da mehurići iz kisele vode mogu da pojačaju simptome već postojećeg refluksa tako što opuštaju otvor jednjaka i olakšavaju vraćanje želudačne kiseline.