Kakve veze imaju nizak feritin i opadanje kose?

Odgovor je: FERITIN!

Ako često osećate nadutost posle jela, a kosa vam opada mnogo više nego ranije, odgovor za vaš problem verovatno leži u jednom obliku gvožđa

Nadutost koja se javlja kada se jedu hleb, žitarice ili slatkiši nekad je praćena svrabom u ušima, otežanim razmišljanjem, zatvorom ili dijarejom. Ovu hroničnu stomačnu infekciju izazivaju bakterije, gljivice i virusi, koji preuzimaju gvožđe iz naših creva. A iza opadanja kose često se krije upravo nedostatak gvožđa.

Feritin je oblik gvožđa koji se skladišti prvenstveno u jetri, ali i u folikulima dlake. Kada se telo suoči sa manjkom gvožđa, uzimaće ga sa ‘manje važnih mesta’, kao što je kosa, kako bi zadovoljio te svoje potrebe. U slučaju prekomernog rasta crevnih bakterija ili gljivica, ne samo da će sam organizam iscrpeti sve zalihe gvožđa, već će telo apsorbovati manje ovog minerala. Posle izvesnog vremena, ovo uzrokuje nizak nivo feritina.

Rešenje – nadoknaditi feritin, ali i rešiti stomačne probleme

Ako je gubitak kose posledica niskog feritina, njegovi nivoi najčešće moraju biti preko 50μg/L da bi se zaustavilo opadanje kose i više od 70 μg/L za regeneraciju kose.

Međutim, kako nizak feritin potiče od problema sa crevima, to stanje najpre mora da se izleči kako bi onda posledično došlo do prestanka opadanja kose i njenog novog rasta.