Kako podstaći lučenje hormona štitnjače?

Ako ste stalno umorni, gojite se i pored toga što vam je smanjen apetit, imate problema s pamćenjem i koncentracijom i osetljivi ste na hladnoću, moguće je da uzrok vaših problema leži u usporenoj štitastoj žlezdi.

Normalno funkcionisanje štitaste žlezde, koja oblikom podseća na štit ili leptira, veoma je važno za ceo organizam. Smeštena je u prednjem delu vrata uz sam dušnik, a hormoni puni joda koji se upravo iz nje izlučuju u krvotok utiču na rad gotovo svakog organa i stižu do svih delova tela – od srca, preko mozga, pa do mišića i kože.

Sve što niste znali o štitnoj žlezdi

Od dr Danijele Drašković Radojković, endokrinologa Opšte bolnice „Medigroup” saznali smo koliko je ova žlezda važna i da su žene izloženije poremećaju, a da su pod povećanim rizikom i ljudi oboleli od autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa, te oni u čijoj se porodici neko već susreo sa hipotiroidizmom.

Štitastu žlezdu “nadgleda” hipofiza

„O važnosti normalnog funkcionisanja štitaste žlezde dovoljno govori činjenica da njeni hormoni trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) utiču na metabolizam, održavaju optimalnu telesnu temperaturu, staraju se o nervnom sistemu i radu srca, a njihovo lučenje umnogome utiče i na kvalitet kože i kose”, otkrila nam je sagovornica na početku razgovora, dodajući da rad tiroide kontroliše hipofiza – žlezda smeštena s donje strane mozga, koja je zadužena za „nadgledanje” svih drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Problemi s hipofizom mogu biti jedan od razloga smanjenog lučenja tiroidnih hormona, poznatog pod nazivom hipotiroidizam, ali nisu jedini uzročnici tog poremećaja.

Šta uzrokuje smanjenu funkciju štitnjače

„Najčešći uzrok hipotiroidizma je Hašimotov tiroiditis. Reč je o autoimunom oboljenju usled kojeg imunološki sistem napada štitastu žlezdu i dovodi do upalnog procesa koji onemogućava normalnu sekreciju hormona”, kaže dr Drašković Radojković i dodaje da upala tiroide, koja otežava lučenje hormona, može biti izazvana i virusnim infekcijama. „S druge strane, hipotiroidizam može izazvati i lečenje hipertiroidizma, što je stanje kada tiroida luči previše hormona.

Do njihove smanjene sekrecije mogu dovesti i hirurško uklanjanje štitaste žlezde ili njenog dela, izloženost radioterapiji prilikom lečenja malignih oboljenja, te pojedini lekovi koji se koriste u terapiji nekih psihičkih poremećaja. Hipotiroidizam u nekim slučajevima može izazvati i nedostatak joda u ishrani, ali to je u našim krajevima prilično retko”, napominje ona, dodajući da su žene izloženije poremećaju, te da krivce za to treba tražiti u njihovim hormonima.

Simptomi disfunkcije štitne žlezde

Simptomi hipotiroidizma veoma su raznoliki, kaže naša sagovornica, napominjući da se otok u predelu vrata može javiti, ali da to nije pravilo, te da nemaju svi oboleli iste tegobe, a da simptomi mogu ukazivati i na druga oboljenja.

„Pacijenti čija štitasta žlezda ne luči dovoljno hormona neretko su osetljivi na hladnoću, imaju problema sa koncentracijom i pamćenjem, dok im je govor spor i zapleten. Usporeni su, deluju nezainteresovano, lako se zamaraju čak i pri manjem naporu, a zamor je praćen ubrzanim radom srca, iako im srce kad se ne zamaraju radi sporije nego što bi trebalo. Telesna težina im se povećava uprkos tome što im je apetit slabiji nego ranije.

Moguća je i pojava zatvora, a ponekad se javljaju i otoci kapaka. Ako je reč o težem obliku hipotiroidizma može doći i do oticanja celog lica i tela. S druge strane, treba obratiti pažnju čak i na kosu, nokte i kožu – ako je lučenje hormona smanjeno, kosa i koža su suve, a nokti lomljivi.”, kaže doktorka.

Ona podseća da i gutanje može biti otežano ukoliko je hipotiroidizam prati uvećana štitasta žlezda.

Laboratorijski testovi: Štitna žlezda

U nekim slučajevima simptomi poremećaja su blagi, pa pacijenti ne obraćaju pažnju na njih. Tada se hipotiroidizam najčešće otkriva slučajno. „Radi postavljanja dijagnoze neophodno je uraditi laboratorijske analize.

Ispituje se nivo hormona TSH u krvi. Ako je visok, to znači da hipofiza šalje signale tiroidi da proizvede još hormona T4, jer ga nema dovoljno. S druge strane, može se direktno proveriti i nivo hormona T4 – ako je nizak, to je gotovo siguran znak da se pacijent suočava s hipotiroidizmom”, objašnjava dr Drašković Radojković.