Kada glavobolja ukazuje na tumor mozga? Otkriva Neurohirurg VMA

Pacijente obično plaši jaka glavobolja.

Neke od njih, izrazito jake, kao što su migrena ili pojedine neuralgije, potpuno su dobroćudne, dok se glavobolje koje jesu posledica tumora često doživljavaju kao ”obične”, prolazne tegobe.

Kod pacijenata s jakom i čestom glavoboljom, sasvim razumljivo, često postoji strah od tumora na mozgu. Ipak, nema razloga za paniku – verovatnoća da je vaša glavobolja uzrokovana tumorom mozga veoma je mala, tvrdi prof. dr Branislav Antić, neurohirurg na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

”Prilikom pregleda, pacijentima odmah postavim pitanje: ’Da li je osnovni razlog vašeg dolaska glavobolja, ili uzrok bolova u glavi?’ Više od polovine pacijenata odgovori da se od uzroka plaše mnogo više od same glavobolje”, priča dr Antić.

Kako nastaje glavobolja u slučaju tumora mozga?

Tumor mozga može izazvati bolove na jedan od sledećih načina:

Rastezanjem bolno osetljivih unutarlobanjskih struktura – Koliko god to čudno zvučalo, sam mozak, to jest moždana masa, ne boli, jer nema receptore za bol.

Zbog toga se čak i pojedine hirurške intervencije na mozgu mogu raditi u lokalnoj anesteziji.

Suprotno tome, moždane opne i zidovi moždanih krvnih sudova, koji su bogato inervisani (protkani živcima), jesu bolno osetljive strukture unutar lobanje.

Kada tumor svojim rastom rastegne moždane opne i krvne sudove, čime aktivira nervne završetke u ovim strukturama – nastaje glavobolja. Ona je obično lokalizovana, to jest oseća se na strani lobanje na kojoj je i tumor.

Direktnim efektom tumora

Glavobolja kao posledica direktnog tumorskog efekta (rastezanje tvrde moždane opne, pritisak na moždane živce) lokalizovana je u odgovarajućem delu glave (obično na strani tumora), izraženija je u jutarnjim časovima i pojačava se kašljanjem i saginjanjem.

Prolazi brzo nakon odstranjenja tumora. Konkretno, u slučaju glavobolje koja nastaje kao direktna posledica pritiska tumora na moždane (kranijalne) nerve, javlja se bol u zahvaćenom području tih nerava, koji je često praćen delimičnim ili potpunim gubitkom funkcije određenog nerva.

Na primer, pritiskom na peti moždani živac (trigeminus) dolazi do bola u predelu lica praćenog smanjenjem ili gubitkom osećaja u njemu, a u težim slučajevima i slabošću mišića koji učestvuju u funkciji žvakanja.

Povećanjem unutarlobanjskog (intrakranijalnog) pritiska

Kada govorimo o unutarlobanjskom pritisku, treba naglasiti da se mozak nalazi u ”skučenom”, jasno ”ograđenom” prostoru unutar lobanje, koji se ne može širiti (za razliku od većine drugih organa i tkiva u organizmu).

Tumor na mozgu može da ”preotme” taj skučeni prostor, kako direktno, uvećavajući se, tako i indirektno, usled razvoja reaktivnog otoka mozga u okolini tumora.

Na ovaj način povećava se unutarlobanjski (intrakranijalni) pritisak, što se manifestuje glavoboljom u predelu cele glave.

Usled difuznih metastaza karcinoma u tvrdoj moždanoj opni

U slučaju karcinoma u nekom organu mogu se javiti brojne manje metastatske promene u tvrdoj moždanoj opni, koje dovode do difuzne ili lokalizovane glavobolje nespecifičnih karakteristika.

Usled hipersekrecije (povećanog lučenja) hormona usled tumora hipofize

Hipofiza je mala žlezda (veličine zrna graška), koja se nalazi u maloj koštanoj jamici na dnu lobanjske jame.

U njoj se često javljaju dobročudni tumori (adenomi) koji stvaraju odgovarajuće hormone (hormoni hipofize). Kao posledica povećanja koncentracije hormona u krvi, nastaje obostrana čeona ili slepoočna glavobolja ili bolovi duboko u oku.

Glavobolja se razvija s povećanjem hormonske sekrecije. Uglavnom prestaje u periodu do tri meseca nakon odstranjenja tumora ili sprovođenja odgovarajuće terapije što dovodi do smanjenja, odnosno normalizacije koncentracije hormona u krvi.

Osim ove, adenomi hipofize mogu prouzrokovati i glavobolju koja nastaje tumorskim rastezanjem dela tvrde moždane opne koja zatvara koštanu jamicu, gde se nalazi hipofiza.

U ovim slučajevima reč je o nesekretornim (ne luče hormone) adenomima hipofize. Glavobolja je često prvi, ali uglavnom neprepoznat znak ovih adenoma.

Kad probiju tvrdu moždanu opnu koja ih odvaja od mozga, adenomi prvo ”nailaze” na vidne živce, koje pritiskaju prouzrokujući slabljenje vida. Dijagnoza se obično postavlja tek u ovoj fazi.

Karakteristike glavobolje usled tumora mozga

”Bolovi u slučaju tumora mozga u čak tri četvrtine slučajeva imaju karakteristike tenzione glavobolje: obostrani su, tupi (nepulsirajući), umerene jačine, bez mučnine i povraćanja i bez pogoršavanja pri naporu i fizičkim aktivnostima.

Karakteristična je i mogućnost dobre kontrole bola uz primenu uobičajenih lekova protiv bolova.

Dakle, glavobolja usled tumora mozga ne mora biti ni po čemu specifična, taman takva da zavara i pacijenta i lekara, pa je zabrinutost pacijenata, pomenuta na početku teksta, u svakom slučaju razumljiva”, objašnjava dr Antić.

S druge strane, po njegovim rečima, u oko devet odsto slučajeva glavobolja ima karakteristike migrene – jednostrana je, pulsirajuća, praćena mučninom i povraćanjem, pojačava se pri fizičkim aktivnostima.

Najzad, u oko svega osam odsto slučajeva glavobolja usled tumora mozga ima tipične karakteristike na osnovu kojih se može posumnjati na tumor: jaka je, zahvata celu glavu, najizraženija je u jutarnjim časovima, pojačava se pri kašlju, kijanju i napinjanju, praćena je mučninom i povraćanjem, pri čemu posle povraćanja obično dolazi do privremenog olakšanja.

”Jedino za ovakvu glavobolju se može reći da ima tipične ’tumorske karakteristike’. Ovakvi bolovi ukazuju na povećani unutarlobanjski (intrakranijalni) pritisak”, objašnjava naš sagovornik.

„Pacijente obično plaši jaka glavobolja. Ljudi, prirodno, misle da je, što je glavobolja jača, veća mogućnost da je izazvana tumorom. Realnost je nešto drugačija. Neke izrazito jake glavobolje, kao što su migrena ili pojedine neuralgije, potpuno su dobroćudne, a opet, bolovi koji jesu posledica tumora često se mogu doživeti kao ’obične’, prolazne tegobe”, ističe doktor Antić.

Kako prepoznati ”najgore”?

”Tumor nije moguće ’prepoznati’ samo na osnovu glavobolje. Ipak, ako imate samo glavobolju, a ne i neke druge simptome, znajte da je sama glavobolja izuzetno retko uzrokovana tumorom na mozgu.

Verovatnoća da su vaši bolovi uzrokovani tumorom mozga veoma je mala, jer glavobolja jeste čest simptom tumora mozga, ali se na osnovu nje kao jedinog simptoma retko kada dijagnostikuje tumor mozga.

Dakle, gledano isključivo kroz prizmu glavobolja kao simptoma tumora na mozgu, zatražite pomoć lekara samo ukoliko vaša glavobolja ima gorepomenute karakteristike, tipične za povišeni unutarlobanjski (intrakranijalkni) pritisak, ili ukoliko imate i neke druge simptome, poput slabljenja vida, utrnulosti u jednoj polovini tela, osećaja slabosti u ruci ili nozi, naglog gubitka svesti (padavica), zaboravnosti i drugo”, zaključuje dr Branislav Antić.