Jesu li svi grčevi bezopasni?

Grčevi u nogama pogađaju oko 40 procenata stanovništva. Ako se javljaju jednom do dvaput mesečno, nisu razlog za brigu, ali iza učestalih grčeva može stajati i tromboza većih krvnih sudova.

Svima nam je poznat iznenandan, oštar bol u listu, prstima ili stomaku, od kojeg “oči iskaču”. Reč je, naravno, o grču. A kako grčevi nastaju i zašto toliko bole? Kako objašnjava dr Katarina Mitrović, internista u Internističkoj ordinaciji dr Katarina Mitrocić u Beogradu, grčevi su nevoljno stezanje mišića, to jest kontrakcije koje izazivaju bol ali ne oštećuju strukturu mišića. Kad mišići, iz nekog razloga, ne uspeju dovoljno da se relaksiraju, dotok kiseonika do tkiva biva smanjen, što se manifestuje bolom.

Grčevi i zdravlje

Koje sve delove tela mogu zahvatiti grčevi?

“Grčevi se mogu javiti u svakom mišiću, ali su bolovi u većim mišićima jači i stoga za nas teži i komplikovaniji.
S grčevima se susrećemo već u najranijem detinjstvu, kao bebe, a mogu nas pratiti ceo život u raznim prilikama. I odrasli osećaju grčeve u stomaku, ali najčešći su, ipak, u nogama, gde i prave naviše problema. Prema nekim procenama, grčevi u nogama pogađaju i do 40 stanovništva, a češći su kod starijih osoba. Ako se javljaju povremeno, jednom do dvaput mesečno, najčešće nisu razlog za brigu, ali ukoliko su učestali ili traju duže od sat vremena, neophodna je lekarska pomoć.”

Zbog čega se oni javljaju?

“Ako ne pijemo dovoljno tečnosti, a uz to se i nepravilno hranimo, ostajemo bez odgovarajuće doze elektrolita – natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma – a posledica su grčevi.
Često se može primetiti da se tokom dugih teniskih mečeva takmičari udaraju reketom u noge – upravo zbog grčeva izazvanih preteranim umorom i nedovoljnim unosom vode i osnovnih elektrolita u organizam.
Takođe, samo dugotrajno sedenje i preterana fizička aktivnost mogu uzrokovati pojavu grčeva. Moderno doba dosta nas je vezalo za stolicu, pa smo fizički prilično neaktivni. Obuća, takođe, mora biti udobna, prilagođena nozi, a poželjno bi bilo da bude od kože.“

Da li se iza česte pojave grčeva mogu kriti i neke bolesti?

“Neka oboljenja, poput šećerne bolesti, malokrvnosti, poremećaja u radu štitne i paraštitne žlezde, ali i virusne i bakterisjke infekcije, takođe mogu biti uzrok grčeva u nogama.

Jedni od najsimptomstičnijih, patoloških grčeva jesu oni koji se javljaju tokom šetnje, i to uglavnom na samom njenom početku, već nakon stotinak metara.

To su najčešće grčevi u listovima, toliko jakog intenziteta da osoba mora zastati i odmoriti se kako bi je bol prošao. Nakon nekoliko minuta može nastaviti sa šetnjom, ali samo do sledeće pojave grčeva.

Osobe s ovakvim simptomima moraju se javiti lekaru što pre, jer ti grčevi nastaju usled poremećaja u cirkulaciji, najčešće zbog tromboze većih krvnih sudova.

Veoma je važno prepoznati i bolne grčeve u stomaku, koji mogu biti simptom vrlo ozbiljnih oboljenja, poput upale slepog creva ili problema s abdominalnom aortom.

Ukoliko su ti grčevi praćeni mučninom i povraćanjem, ili pak temperaturom, odmah se treba javiti lekaru.“

Koliko su “bezazleni” menstrualni grčevi?

“Bolni menstrualni grčevi dobro su poznati većini žena. Statistika pokazuje da 90 procenata ženske populacije ima ove tegobe, koje uglavnom ne traju duže od tri dana.

Bolovi se javljaju u donjim delovima stomaka, a mogu biti praćeni mučninom, gađenjem, pa čak i povraćanjem. A nije retkost ni tečna stolica.

Ukoliko u pozadini bolnih ciklusa ne postoji patološko stanje, ove se tegobe, uz mnogo strpljenja, leče nesteroidnim antireumaticima (bufen, diklofen, paracetamol), a od pomoći bi mogli biti i vitamini B12 i E. Međutim, bolni ciklusi mogu biti i simptomi nekih bolesti, poput ednometrioze, ciste jajnika, ili pak vanmaterične trudnoće.”

A grčevi kod beba?

“Grčevi kod beba definišu se kao epizode plača duže od tri sata u danu, više od tri dana nedeljno, najmanje tri nedelje.

Javljaju se najčešće kod dece stare od dve nedelje do četiri meseca. Nisu poznati njihovi uzroci, a oko pet odsto dece može uz grčeve imati i neko organsko oboljenje.”

Kako se kolike leče?

“Iako kolike (grčevi) kod dece mogu poremetiti stabilnost porodice i uplašiti majku, ali i izazvati depersiju. Ti treba biti strpljiv, jer kolike prolaze spontano i ne ostavljaju nikakve posledice.

Lečenje je, dakle, konzervativno, što znači da nema nekog sigurnog leka koji bi pomogao bebi i roditeljima. Ukoliko beba uz grčeve povraća, ima izmenjen oblik i sastav stolice i povišenu temperaturu, ukoliko ne napreduje u kilaži, mnogo spava, ne reaguje na grublje nadražaje i ne smeje se – neophodno je obratiti se pedijatru.

Što se tiče lečenja svih drugih vrsta grčeva, a naročito onih noćnih u nogama kod odraslih, podrazumeva se izbegavanje preterane fizičke aktivnosti, ali i sedenja.

Takođe, neophpodno je piti dosta tečnosti, naročito u letnjim mesecima, kao i uzimati dovoljno soli, magnezijuma i kalijuma, što zapravo znači pravilnp se hraniti.

Hrana treba da bude raznovrsna i bogata mineralima i elektrolitima, neophodnim za pravilno funkcionisanje svih mišića u organizmu.”

Recite zbogom grčevima

S godinama raste rizik od pojave grčeva, ali oni su obično povezani s prekomernim znojenjem, prolivom ili povraćanjem, slabom cirkulacijom, nedostatkom minerala kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u organizmu, trudnoćom i neželjenim efektima određenih lekova.

Za prvu pomoć, masirajte ugroženo područje maslinovim ili bademovim uljima u koje ste dodali nekoliko kapi esencijalnog ulja jasmina. Zagrejano ulje povećava apsorpciju.

Kad grč popusti, obmotajte toplu oblogu oko mišića kako biste sprečili da vas ponovo uhvati grč.

Dodaci magnezijuma i kalcijuma, kao i kompleks vitamina B, mogu biti od pomoći u oslobađanju od grčeva – naročito onih noćnih.

A možete i da popijete čaj od kamilice koji povećava proizvodnju prirodnog relaksanta mišića u telu.