Izaberite čaj po svojoj meri

Isprobajte kako deluju ovi biljni čajevi za 10 uobičajenih zdravstvenih problema.

Čajevi i zdravlje

Ispijanje aromatičnog čaja u popodnevnim ili večernjim satima ima višestruke koristi. To je opuštajući ritual, ublažava trenutne tegobe i doprinosi održavanju zdravlja na duže staze. Biljnih čajeva je zaista mnogo, od smirujuće lavande i kamilice do osvežavajućeg šipka i žalfije, čak i korovskih biljaka poput maslačka. Ovi ugodni napici, topli i hladni, osvežavaju, hidriraju, popravljaju raspoloženje i opšte stanje organizma.

1. KAMILICA protiv anksioznosti

Zahvaljujući blagoj aromi, kao i brojnim zdravstvenim koristima, kamilica je neizostavan biljni lek u narodnoj medicini. Cvetovi kamilice sadrže visoku koncentraciju ulja azulena, koje deluje antiupalno. Osim toga, čaj od cvetova kamilice je potvrđeno efikasno sredstvo za ublažavanje anksioznosti i uspavljivanje.

PRIPREMA: Potopite kašičicu suvih ili dve kašičice svežih cvetova kamilice u 250 ml ključale vode. Sačekajte od 15 do 20 minuta. Što duže cvetovi ostanu u vodi, time će i ukus biti bogatiji.

2. LAVANDA protiv nesanice

Osim dekorativnog izgleda i prijatnog mirisa, lavanda je sjajno sredstvo za opuštanje, smirivanje i podizanje raspoloženja. Veliki broj naučnih studija potvrđuje da ovaj predivni cvet smiruje nervni sistem, doprinosi kvalitetnom snu, ublažava napetost i popravlja raspoloženje. Lavanda je jedno od najpopularnijih pomoćnih sredstava u aromaterapiji, u kojoj se primenjuje za inhalaciju, kao i za tretiranje tenzionih glavobolja i redukciju stresa. Može se primeniti i na koži, jer ima antigljivično dejstvo. Na kraju, lavanda se vrlo uspešno koristi i kao čaj.

PRIPREMA: Uberite cvetove lavande kada tek počnu da se otvaraju, jer su tada najkvalitetniji i imaju maksimalno dejstvo. Potopite 4 kašičice svežih cvetova lavande u 250 ml ključale vode i procedite je nakon 10 minuta. Uživajte u punoj aromi čaja!

3. MENTA za ublažavanje smetnji u varenju

Listovi mente (nane) pripremljeni kao čaj osvežavaju i obnavljaju energiju. Pored toga, menta je poznata i kao sredstvo koje ublažava brojne digestivne tegobe, a naročito mučninu, bolove u želucu i nadimanje. Nekoliko studija pokazuje da je menta efikasna u tretiranju sindroma nervoznih creva i narušenog varenja. Osnovni aktivni sastojak, mentol, deluje takođe i kao dekongestant (razređuje sekret iz grla i nosa) te može da ubrza oporavak od prehlada i gripa.

PRIPREMA: Potopite kašičicu suvih listova mente u 250 ml ključale vode i procedite čaj nakon 10 minuta. Pijte ovaj čaj do četiri do pet puta dnevno između obroka.

4. LISTOVI MALINE protiv menstrualnih grčeva

List maline je prirodno bogat nutrijentima, uključujući magnezijum, kalijum, gvožđe i kompleks vitamina B. Zahvaljujući jedinstvenom hemijskom sadržaju, idealan je za ženski reproduktivni sistem. Preporučuje se upotreba čaja od listova maline za ublažavanje menstrualnih grčeva, kao i za jačanje materice i mišića karličnog poda. Pored toga, listovi maline eliminišu mučninu putovanja, zaustavljaju dijareju i „isušuju“ mukoznu membranu tankog creva.

Napomena: List maline ne treba uzimati tokom trudnoće.

PRIPREMA: Potopite kašiku suvih listova maline u 300 ml ključale vode. Listovi treba da ostanu u vodi bar 5 minuta. U slučaju akutnih problema, može da se popije do 6 šolja čaja dnevno.