Hladni dani, a stopala topla?

Čak 35 odsto osoba koje pate od loše cirkulacije ove tegobe osećaju tokom cele godine

Hladne noge i ruke, stalni osećaj težine, vrtoglavica, ali i glavobolja, zujanje u ušima, zaboravnost i gubitak pažnje, celulit na nogama – znaci su loše cirkulacije. S hladnim danima ovi problemi se pojačavaju, ali čak 35 odsto osoba koje pate od loše cirkulacije ove tegobe osećaju tokom cele godine.

Međutim, slaba cirkulacija krvi nije samo subjektivni osećaj, već se može dijagnostikovati ultrazvukom, magnetnom rezonancom i drugim modernim tehnologijama.

Slaba periferna cirkulacija (u rukama i nogama) nastaje usled smenjenja elastičnosti zidova vena i arterija, zbog čega opada protok krvi kroz ceo organizam.

Uzrok tome može biti genetska predispozicija, ali i nedostatak fizičke aktivnosti, visok nivo „lošeg“ holesterola, neadekvatna ishrana, stres…

Treba imati na umu da je normalno funkcionisanje krvotoka od ključnog je značaja za opšte zdravstveno stanje organizma, jer se zahvaljujući tome naši organi snabdevaju kiseonikom i hranljivim materijama.

Hidroterapija Tuširajte se neizmenično prvo hladnom a zatim toplom vodom.

Budite aktivni Neki oblik fizičke aktivnosti neophodan je najmanje tri puta nedeljno u trajanju od po pola sata. Preporučuju se šetnja, trčanje, vožnja bicikla…

Duboko disanje Tokom dana u nekoliko navrata napravite pauzu i najmanje deset puta udahnite duboko. Na taj način krv će se zasititi kiseonikom, čime se ubrzava cirkulacija i ishrana tkiva.

Ishrana Meni bogat voćem i svežim povrćem, mlečnim proizvodima, žitaricama i nemasnim mesom odlična je osnova za dobro zdravlje i cirkulaciju.

Umesto namirnica bogatih rafinisanim šećerima i transmastima, opredelite se za one bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što su orašasti plodovi, losos, avokado… U ishranu vrstite i namirnice koje ”greju” – kim, papriku, ruzmarin, đumbir, cimet…