Hemoterapija vas čini slabim? Uzvratite udarac!

Zdravi ljudi obično ne razmišljaju mnogo o hrani, budući da na unošenje dovoljne količine namirnica u organizam gledaju kao na naviku.

Međutim, ishrana može biti pravi izazov onima koji se suočavaju sa kancerom, s obzirom na to da njihov imunološki sistem nije oslabljen samo malignim ćelijama, već i teškim lečenjem.

Najčešće se primenjuje hemoterapija, koja može dovesti do mnogih komplikacija u vezi sa ishranom: apetit se gubi, gutanje je otežano, često se javlja mučnina udružena sa povraćanjem, a hrana više nema isti ukus i miris kao ranije.

Mogu se javiti i dijareja ili zatvor, a uobičajene su i nagle promene u telesnoj težini. Pritom, pacijenti na hemoterapiji često su depresivni zbog bolesti, što čini da gube volju za ishranom.

Tada ih treba podstaći da jedu ono što najviše vole, najbolje tokom onih dana kada ne idu na terapiju.

I odmor i šetnja

Istraživanja su pokazala da nekim ljudima umerena fizička aktivnost pomaže da im se apetit vrati.

Stoga bi lagana, ne previše duga šetnja, mogla biti od koristi. Međutim, ne treba zaboraviti na odmor – stručnjaci savetuju da oboleli od kancera, naročito oni koji prolaze kroz proces hemoterapije, treba da spavaju bar sedam do osam sati, najbolje noću.

Kada je ishrana u pitanju, moraju voditi računa o stvarima o kojima zdrav čovek uopšte ne razmišlja. S obzirom na to da im je imunološki sistem krhkiji, a samim tim su znatno podložniji različitim infekcijama, voće i povrće moraju dobro oprati pre jela, što se naročito odnosi na bobičasto voće.

Pribor za sečenje mora se prati pre upotrebe i nakon nje, a savetuje se upotreba različitog pribora za različite vrste namirnica – tako nož kojim se seče meso ne bi trebalo da se koristi za sečenje voća i povrća.

Sveže voće i povrće – svež organizam

Umesto grilovanog mesa, treba jesti bareno, najbolje živinsko, a preporučuju se i masna riba, pečurke i slatki krompir.

Tokom hemoterapije i nakon nje imunitet možete ojačati i svežim voćem. Ono je bogato vitaminom C – on ima sličnu strukturu kao glukoza, kojom se rak hrani, ali umesto da podstakne razmnožavanje malignih ćelija, vitamin C mu staje na put.

Stoga jelovnik obogatite južnim voćem, jabukama i kajsijama, a trudite se da u ishranu uvrstite i nar, koji je bogat elagičnom kiselinom koja poništava štetno dejstvo malignih ćelija vezujući se za njih.

Ovog jedinjenja ima i u jagodnama, malinama i drugim bobicama. S druge strane, povrće bi takođe trebalo jesti sveže, a posebno se preporučuju zeleno lisnato i ono iz porodice krstašica, poput karfiola i brokolija.

Nezamenljive prirodne grickalice

Pacijenti na hemoterapiji trebalo bi da izbegavaju rafinisanu i industrijski prerađenu hranu, uključujući i slatkiše i grickalice.

Umesto toga mogu grickati semenke – bundevino seme je odličan izbor, budući da zahvaljujući cinku i vitaminu E sprečava rast kancerogenih ćelija.

Mogu pomoći i semenke suncokreta, mada za užinu možete gricnuti poneku šaku orašastih plodova, koji su osim vitaminom E i korisnim kiselinama bogati i selenom, mineralom koji je vrlo bitan za normalno funkcionisanje organizma, a pritom se pokazao kao odličan borac protiv malignih ćelija.

Razmislite pre nego što napravite musli

Integralne žitarice mogu pomoći u jačanju imuniteta, ali ne bi trebalo jesti pšenicu i raž, s obzirom na to da su bogate glutenom, koji doprinosi napretku kancera.

Međutim, heljda, kinoa i proso mogu se naći na trpezi pacijenata koji su na hemoterapiji. Žitarice sa mlekom takođe nisu dobra ideja – kravlje mleko i mlečni proizvodi na maligne ćelije deluju slično kao šećer, odnosno hrane ih i jačaju.

Ipak, kozje mleko može biti deo jelovnika, ali isključivo sveže i u manjim količinama, baš kao i grčki jogurt.

I začini jačaju imunitet

Kuhinjsku so i industrijske začinske mešavine trebalo bi zameniti kurkumom, čije se dejstvo pojačava kada je pomešana s maslinovim uljem i crnim biberom.

Đumbir je takođe odličan saveznik u jačanju imuniteta, preporučuje se i konzumiranje origana, peršuna i belog luka, a ako pacijent voli ljutu hranu, prstohvat mlevene ljute papričice u jelima pomoći će mu da očeliči oslabljen imunološki sistem.

Generalno, pacijenti oboleli od kancera koji su na hemoterapiji trebalo bi da obogate ishranu vitaminima i proteinima, unoseći što više kalorija, da bi bili puni energije.

Obavezan je i unos što više tečnosti u organizam – dobar izbor je zeleni čaj, a na spisku obaveznih napitaka je i voda, i to najmanje 8 do 12 čaša dnevno, te nezaslađeni, svežeceđeni voćni sokovi.