Gavez ubrzava zarastanje kostiju nakon preloma

Gavez je pravi dokaz čudesnog dejstva lekovitih biljaka, čak i slučaju ozbiljnih boljki i stanja kao što je prelom kosti.

Gavez ubrzava zarastanje kostiju

Ova biljka je poznata i kao crni koren, kilnjak, opašica i volovski jezik. Obično raste uz potoke na vlažnom tlu i na vlažnim livadama ravničarskog šumskog područja.

Ova biljka sadrži karotin, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, eterično ulje, ali najvažniji njegov sastojak je alantoin, koji podstiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu.

Zbog toga je gavez odličan prirodni lek za zaceljivanje spoljašnjih i unutrašnjih rana, modrica, lomova, uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.

Ipak, treba znati da se gavez preporučuje samo za spoljašnju upotrebu i da ga trudnice ne bi smele koristiti. Istraživanja pokazuju da mast od gaveza smanjuje bolove u leđima za 95%, i to u roku od sat vremena!

Odličan je i kao gel protiv bolova u slučaju iščašenja zglobova i osteoartritisa kolena. Pomaže i u otklanjanju deformacija palca na nozi (čukljeva).

Lečenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana, ali vredi biti uporan. Gavez može pomoći u slučaju psorijaze, čireva, proširenih vena, deformacije palca, uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, preloma…

Oblozi od gaveza

Šest supenih kašika sitno iseckanog ili mlevenog sušenog korena crnog gaveza pomešajte s pola litra mleka i kuvajte dok se ne formira kaša.

Kad se malo prohladi, kašu stavite na lanenu krpu i privijte je na mesta preloma. Preko ovog obloga stavite suvu krpu i privežite sve zavojem. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Mast od gaveza

Recept 1: 10 kašika rendanog korena pomešajte sa 11 kašika ugrejane masti. Posudu sa ovom smesom pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati, zatim je ponovo zagrejte i procedite kroz platno. Proceđeni sadržaj stavite u teglu i čuvajte u frižideru.
Recept 2: 1/2 kg oprane svinjske masti, 50 g korena gaveza, 25 g listova gaveza

Način pripreme masti

Stavite neslanu svinjsku mast u činiju i prelijte je mlakom vodom.

Dobro promešajte, a zatim odaspite višak tečnosti.

Perite mast barem pet puta (najbolje je devet puta) da bi bila potpuno čista.

Zatim je zagrejte i dodajte listove i koren gaveza.

Mešajte na srednjoj temperaturi i skinite sa šporeta kada počne da peni, a onda još malo mešajte.

Poklopite smesu i ostavite da odstoji 24 sata.

Nakon toga ponovo blago zagrevajte smesu uz stalno mešanje.

Tečnu smesu procedite i ostavite da se prohladi, a zatim je sipajte u staklene tegle. Možete dodati i malo ruzmarina ili ulja lavande.

Ostavite mast da se dobro ohladi u frižideru.