Gavez za zarastanje kostiju – Kako koristiti obloge i mast

gavez za zarastanje kostiju

Gavez je pravi dokaz čudesnog dejstva lekovitih biljaka, čak i slučaju ozbiljnih boljki i stanja kao što je prelom kosti.

Gavez ubrzava zarastanje kostiju

Ova biljka je poznata i kao crni koren, kilnjak, opašica i volovski jezik. Obično raste uz potoke na vlažnom tlu i na vlažnim livadama ravničarskog šumskog područja.

Ova biljka sadrži karotin, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, eterično ulje, ali najvažniji njegov sastojak je alantoin, koji podstiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu.

Zbog toga je gavez odličan prirodni lek za zaceljivanje spoljašnjih rana, modrica, lomova, uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.

Ipak, treba znati da se gavez preporučuje samo za spoljašnju upotrebu i da ga trudnice ne bi smele koristiti. Istraživanja pokazuju da mast od gaveza smanjuje bolove u leđima za 95%, i to u roku od sat vremena!

Odličan je i kao gel protiv bolova u slučaju iščašenja zglobova i osteoartritisa kolena. Pomaže i u otklanjanju deformacija palca na nozi (čukljeva).

Lečenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana, ali vredi biti uporan. Gavez može pomoći u slučaju psorijaze, čireva, proširenih vena, deformacije palca, uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, preloma…

U uporednim studijama, upotreba gaveza za bolove u mišićima i probleme sa zglobovima, predstavlja dobru alternativu savremenim „hemijskim lekovima“.

Istraživači veruju da je hemijsko jedinjenje zvano alantoin koje se nalazi u gavezu uglavnom odgovorno za efekte zarastanja rana. Alantoin je uobičajeni biljni ekstrakt koji se često hemijski sintetiše u farmaceutskoj industriji i koristi se u raznim mastima i kremama dizajniranim za zarastanje rana.

Dodatni botanički agensi koji se nalaze u gavezu uključuju sluz (umirujući stimulans), tanine (antiinflamatorno), terpene (antibakterijski i antigljivični) kao i ruzmarinsku kiselinu (protivupalno).

Hemostatsko svojstvo gaveza (zaustavlja krvarenje) zajedno sa pirolizidinskim alkaloidima (odbrambeni mehanizam) koji se nalaze u biljci, potvrđuju upotrebu biljke samo u lokalnoj formi.

Uzimani interno, pirolizidinski alkaloidi oštećuju jetru i podstiču rak; gutanje gaveza stoga nije preporučljivo.

Oblozi od gaveza i mleka za brzo zarastanje kostiju

Šest supenih kašika sitno iseckanog ili mlevenog sušenog korena crnog gaveza pomešajte s pola litra mleka i kuvajte dok se ne formira kaša.

Kad se malo prohladi, kašu stavite na lanenu krpu i privijte je na mesta preloma. Preko ovog obloga stavite suvu krpu i privežite sve zavojem. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Gavez krema za zarastanje kostiju

Recept 1: 10 kašika rendanog korena pomešajte sa 11 kašika ugrejane masti. Posudu sa ovom smesom pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati, zatim je ponovo zagrejte i procedite kroz platno. Proceđeni sadržaj stavite u teglu i čuvajte u frižideru.

Recept 2: 1/2 kg oprane svinjske masti, 50 g korena gaveza, 25 g listova gaveza

Kako napraviti mast od gaveza sa svinjskom masti

Stavite neslanu svinjsku mast u činiju i prelijte je mlakom vodom.

Dobro promešajte, a zatim odaspite višak tečnosti.

Perite mast barem pet puta (najbolje je devet puta) da bi bila potpuno čista.

Zatim je zagrejte i dodajte listove i koren gaveza.

Mešajte na srednjoj temperaturi i skinite sa šporeta kada počne da peni, a onda još malo mešajte.

Poklopite smesu i ostavite da odstoji 24 sata.

Nakon toga ponovo blago zagrevajte smesu uz stalno mešanje.

Tečnu smesu procedite i ostavite da se prohladi, a zatim je sipajte u staklene tegle. Možete dodati i malo ruzmarina ili ulja lavande.

Ostavite mast da se dobro ohladi u frižideru.

Nuspojave gaveza

Zbog negativnih nuspojava vezanih za uzimanje gaveza, više nije preporučljivo koristiti biljku za unutrašnju upotrebu kao što su plućne tegobe, gastritis, čir na želucu, unutrašnje krvarenje, upala grla ili bolesti desni kao što se nekada praktikovalo.

Ako se progutaju, pirolizidinski alkaloidi koji se nalaze u gavezu pokazuju se hepatotoksičnim (oštećuju ćelije jetre), mutagenim (mutiraju gene) i kancerogenim (potencijalno izazazivaju rak). Zbog toga treba izbegavati oralni unos gaveza.

Poznato je da se neki neželjeni efekti gaveza javljaju sporadično kroz lokalnu upotrebu. Na primer, primećeni su blagi oblici kožnog osipa, svraba, ekcema, privremene mrzlice, mučnine i curenja iz nosa.

Medicinska upotreba gaveza treba da bude ograničena na lokalnu primenu

Trajanje lokalne upotrebe ne bi trebalo da prelazi 6 nedelja, tokom jedne godine. Kao i kod nekih drugih lekovitih biljaka, preporučujemo upotrebu gotovog proizvoda kada koristite melemi od gaveza da biste regulisali doziranje i izbegli potencijalno štetne alkaloide pirolizidina. Ako koristite bilje iz privatnog izvora, ograničite količinu pirolizidin alkaloida na najviše 0,1 mg dnevno.

Izbegavanje pirolizidinskih alkaloida

Gotove proizvode od gaveza možete pronaći na internetu ili u vašoj apoteci koji ne sadrže pirolizidinske alkaloide. U stvari, većina komercijalno dostupnih ulja i masti od gaveza ne sadrže pirolizidinske alkaloide, u kom slučaju se mogu primeniti bez ograničenja. Ove masti i ulja su takođe superiorni za lečenje rana.

Nemojte koristiti gavez tokom trudnoće i dojenja, ili kod dece mlađe od tri godine, jer u ovom trenutku nema dovoljno kliničkih podataka koji bi podržali bezbednost u toj populaciji. Gavez se ne preporučuje osobama sa oboljenjem ili oštećenjem jetre.

Gavez se može primeniti spolja kao mast ili oblog. Pazite da ne nanosite masti od gaveza i lokalne tretmane direktno na otvorene rane.