Šta je Dijagnostička Laparoskopija – Procedura, Priprema, Alternative

Dijagnostička laparoskopija je procedura koja omogućava lekaru da direktno pogleda sadržaj abdomena ili karlice. Ginekološka laparoskopija je procedura kojom se pregledava unutrašnjost vašeg abdomena kako bi se omogućio pregled materice, jajovoda i jajnika. Ginekološka laparoskopija se može koristiti za dijagnozu stanja i/ili za njegovo lečenje.

Zašto se izvodi ginekološka laparoskopija?

Dok skeniranje i testovi krvi daju određenu količinu informacija, ponekad samo direktan pregled trbušnih organa daje informacije potrebne za potvrdu dijagnoze. Za neka stanja kao što je rak, potrebno je veoma pažljivo planiranje i može početi sa laparoskopijom kako bi se isključilo prisustvo sitnih naslaga i širenja dodatnih tumora (metastatska bolest), što bi promenilo tok lečenja. Možda će biti potrebno uzeti uzorke tkiva (biopsija tkiva ili uzorkovanje tečnosti).

Ginekološka laparoskopija se koristi da bi se otkrilo šta uzrokuje određene simptome koje možda imate, kao i za lečenje nekoliko različitih stanja. To uključuje:

 • dijagnostikovanje i lečenje endometrioze – ovde se ćelije poput onih koje oblažu vašu matericu nalaze u drugim delovima vašeg tela
 • uklanjanje ožiljnog tkiva (adhezija) – ožiljci se mogu razviti nakon infekcija kao što je inflamatorna bolest karlice ili zbog endometrioze
 • lečenje ektopične trudnoće – implantacija i razvijanje oplođene jajne ćelije van materice
 • sterilizaciju, što znači zatvaranje jajovoda da više ne možete da zatrudnite
 • uklanjanje ciste na jajnicima
 • uklanjanje vaše materice (laparoskopska histerektomija) ili jajnika (laparoskopska ooforektomija)
 • lečenje fibroida
 • proveru da li možda imate rak ili rak koji se proširio

Takođe možete da uradite ginekološku laparoskopiju da biste saznali uzrok bilo kakvog bola u stomaku. Ako pokušavate da dobijete bebu, ali imate poteškoća, laparoskopija se može koristiti za traženje razloga zašto možda ne zatrudnite.

Priprema za ginekološku laparoskopiju

Vaša bolnica će vam objasniti kako da se pripremite za vašu ginekološku laparoskopiju.

Ako imate ginekološku laparoskopiju da biste dijagnostikovali stanje, obično ćete obaviti proceduru i otići kući istog dana. Ginekološka laparoskopija se obično radi pod opštom anestezijom što znači da ćete spavati tokom procedure. Vaša bolnica će vam dati uputstva o tome kada da prestanete da jedete i pijete. Obično ćete morati da prestanete da jedete oko šest sati pre ginekološke laparoskopije i da pijete tečnost do dva sata pre. Ali sledite savet anesteziologa.

U bolnici će testirati vaš urin kako bi proverili da niste trudni ili da imate bilo kakva stanja koja bi mogla da utiču na proceduru. Od vas će možda biti zatraženo da nosite kompresione čarape kako biste sprečili stvaranje krvnih ugrušaka u venama na nogama (sprečavanje duboke venske tromboze). Možda će vam trebati injekcija leka protiv zgrušavanja, uz nošenje ili umesto nošenja kompresijskih čarapa.

Vaša medicinska sestra ili lekar će razgovarati sa vama o tome šta će se desiti pre, tokom i posle vaše procedure, uključujući i bol koji biste mogli imati. Ako niste sigurni u bilo šta, samo pitajte. Važno je da se osećate potpuno informisano kako biste bili u poziciji da date saglasnost za nastavak postupka. Od vas će biti zatraženo da potpišete obrazac za saglasnost.

Izvođenje same laparoskopije

Ginekološka laparoskopija obično traje oko pola sata do sat vremena ako je imate da biste dijagnostikovali stanje.

Vaš lekar će napraviti jedan ili više malih rezova u donjem delu stomaka. Igla ili šuplja cev koja se zove trokar se ubacuje u rez. Gas ugljen-dioksida prolazi kroz iglu ili cev u stomak. Gas pomaže da se proširi područje, dajući hirurgu više prostora za rad i pomaže hirurgu da jasnije vidi organe. Zatim će vaš lekar staviti mali teleskop sa pričvršćenom kamerom (laparoskop) kroz trokar i koristi se da se vidi unutrašnjost vaše karlice i abdomena. Kamera na laparoskopu šalje slike unutrašnjosti vašeg stomaka na monitor gde ga vaš lekar može videti. Vaš lekar može da provuče druge instrumente kroz posekotine ako treba da uzmu uzorke tkiva ili leče stanje.

Na kraju procedure, vaš lekar će zatvoriti posekotine šavovima ili lepkom. Ako imate ginekološku laparoskopiju, boja se može ubrizgati u grlić materice kako bi hirurg mogao da vidi jajovode. Nakon pregleda uklanjaju se gas, laparoskop i instrumenti, a rezovi se zatvaraju. Imaćete zavoje preko tih područja.

Šta očekivati posle izvedene laparoskopije?

Moraćete da se odmorite dok efekti anestetika ne prođu. Možda ćete imati neku nelagodnost kako dejstvo anestetika prestane, ali će vam biti ponuđeni lekovi za ublažavanje bolova.

Obično ćete moći da idete kući nakon nekoliko sati, kada se budete osećali spremno. Zamolite porodicu ili prijatelja da vas odvezu kući i zamolite ih da ostanu kod vas jedan ili više dana dok dejstvo anestetika potpuno prestane..

Ako ste bili pod opštom anestezijom, to vam zaista može uticati na svakodnevne aktivnosti. Možda ćete otkriti da niste toliko koordinirani ili da vam je teško da jasno razmišljate. Ovo bi trebalo da prođe u roku od 24 sata. U međuvremenu, nemojte voziti, piti alkohol, upravljati mašinama ili potpisivati ništa važno.

Možda ćete imati krvarenje iz vagine prvih dan ili dva. Možete koristiti higijenske uloške dok krvarenje ne prestane. Ako imate krvarenje koje je slično teškoj menstruaciji, pozovite svoju bolnicu da potražite savet lekara.

Vaša medicinska sestra će vam dati savete o nezi rana, higijeni i kupanju. Možda ćete dobiti datum za naknadnu kontrolu.

Ako imate rastvorljive šavove ili lepak na ranama, oni će se sami rastvoriti. Ako imate nerastvorljive šavove, moraćete da ih izvadite, obično nakon pet do sedam dana. Medicinska sestra u vašoj ordinaciji opšte prakse trebalo bi da bude u mogućnosti da to uradi umesto vas.

Oporavak nakon ginekološke laparoskopije

Možda ćete imati bol nekoliko dana nakon procedure. Vaša bolnica vam može dati lekove protiv bolova koje možete da ponesete kući ili lekove protiv bolova bez recepta, kao što su paracetamol ili ibuprofen koji mogu pomoći. Uvek pročitajte letak sa informacijama o pacijentu koji dolazi uz lek. Ako imate bilo kakvih pitanja, pitajte svog farmaceuta za savet.

Važno je da se odmorite i opustite prvih 48 sati nakon procedure. Ako ste imali jednostavnu laparoskopiju ili laparoskopiju za dijagnozu stanja, trebalo bi da se vratite svojim uobičajenim aktivnostima za otprilike tri dana. I možda ćete moći da se vratite na posao u roku od nedelju dana. Dobra je ideja nastaviti da se krećete. Možda vam se neće dopasti, ali će vam to pomoći u sprečavanju drugih problema kasnije, kao što su krvni ugrušci u nogama ili plućima. Vaš lekar vam takođe može predložiti da nosite kompresijske čarape ili da dobijete injekcije za razređivanje krvi neko vreme nakon operacije. Oni takođe pomažu u sprečavanju krvnih ugrušaka.

Ne bi trebalo da vozite dok se potpuno ne oporavite. Pitajte svog lekara za savet o tome kada bi trebalo da bude bezbedno da vozite.

Trebalo bi da budete u mogućnosti da imate seksualne odnose kada se osećate spremni za to, ali sledite savet lekara.

Ako se ne osećate dobro ili imate bilo koji od sledećih simptoma kada ste kod kuće, obratite se svom lekaru opšte prakse ili bolnici za savet:

 • osećaj peckanja ili žarenja kada urinirate ili često mokrenje – to može značiti da imate urinarnu infekciju
 • bolna, crvena koža oko ožiljaka, što može biti znak infekcije
 • bol u stomaku koji se pogoršava, što može biti znak oštećenja bešike ili creva
 • crvena, otečena i bolna potkolenica, što može pripadati simptomima krvnog ugruška u vašoj veni (duboka venska tromboza, DVT)

Neželjeni efekti ginekološke laparoskopije

Neželjeni efekti, koji su uglavnom privremeni, su stanja koja možete dobiti nakon ginekološke laparoskopije. Mogući neželjeni efekti ginekološke laparoskopije uključuju:

 • malu količinu krvarenja iz vaše vagine
 • bol i nelagodnost u stomaku
 • bol u ramenu – naduvavanje stomaka tokom procedure može stimulisati nerv koji ide do ramena i vrata i izazvati ovo
 • osećaj umora
 • modrice oko rana

Komplikacije ginekološke laparoskopije

Komplikacije nastaju kada se problemi pojave tokom ili nakon vaše procedure. Moguće komplikacije ginekološke laparoskopije su:

 • Oštećenje drugih organa u abdomenu kao što su creva, bešika, materica ili glavni krvni sudovi
 • Razvoj infekcije
 • Krvarenje ili kila u blizini rane. Kila se razvija kada rana nije pravilno zarasla i tkivo prolazi kroz slabu tačku na trbušnom zidu.

Ako dođe do komplikacija tokom vaše laparoskopije, vaš lekar će možda morati da pređe na otvorenu operaciju. To znači da će morati da naprave veći rez na vašem stomaku.

Ako imate laparoskopiju da biste saznali šta uzrokuje vaše simptome, postoji šansa da tokom procedure vaš lekar neće videti jasan razlog za njih. Dakle, možda ćete imati laparoskopiju i još uvek nećete otkriti šta uzrokuje vaše simptome.

Kada treba da se javim lekaru?

Javite se vašem lekaru ako se nakon laparoskopske intervencije razviju:

 • oticanje abdomena ili pojačani bol
 • groznica ili drhtavica
 • crvenilo, otok ili isticanje gnoja sa mesta operacije

Koje su alternative ginekološkoj laparoskopiji?

Ginekološka laparoskopija nije pogodna za sve. Vaš lekar može predložiti alternativne testove ili lečenje ako:

 • ste gojazni
 • stariji
 • već ste imali operaciju na stomaku
 • Imate oboljenje srca ili pluća

U zavisnosti od toga šta uzrokuje vaše simptome, mogu biti dostupni i drugi testovi ili načini lečenja. Na primer, ako imate endometriozu, vaš lekar može predložiti lekove protiv bolova i hormonske tretmane.

Pre nego što vam se ponudi ginekološka laparoskopija, možda ćete imati ultrazvučni pregled . Ovo može da dijagnostikuje neka ginekološka stanja, kao što su endometrioza i fibroidi. Možete napraviti ultrazvučni pregled koji gleda na vašu matericu kroz donji deo stomaka da biste proverili da li postoje fibroidi. Takođe možete imati ultrazvuk koji gleda vašu matericu iznutra pomoću uređaja koji je umetnut u vašu vaginu (transvaginalni ultrazvuk). Pre ginekološke intervencije možete imati drugu vrstu skeniranja kao što je CT ili MRI skeniranje.

Laparotomija

Laparotomija je alternativa laparoskopiji i otvorena je operacija. U ovoj proceduri, vaš lekar će napraviti veliki rez u stomaku. Ili vaš lekar može predložiti laparotomiju za veće operacije kao što je histerektomija. Laparoskopija ima neke moguće prednosti u poređenju sa laparotomijom – na primer, manji rezovi i brži oporavak. Ali nije pogodna za sve žene. Vaš lekar ili hirurg će razgovarati sa vama o tome koja je najbolja opcija za vas.