Da li ste znali da su epi-napadi veoma čest znak MOŽDANIH TUMORA?

kako pobediti zujanje u ušima

U zavisnosti od načina nastanka postoje dve vrste malignih tumora na mozgu, primarni i metastatski.

Kako objašnjava potpukovnik dr Goran Pavlićević, specijalista neurohirurgije na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, primarni tumori nastaju iz ćelija koje grade moždano tkivo i oni urastaju u okolno zdravo moždano tkivo.

Metastatski ili sekundarni tumori se razvijaju izvan centralnog nervnog sistema, ali se u kasnijem toku bolesti, maligne ćelije šire u moždano tkivo, preko krvi ili direktno, invazijom iz okolnih tkiva. Za razliku od primarnih tumora, oni su jasno ograničeni od okolnog moždanog tkiva.

Prema rečima našeg sagovornika većina primarnih moždanih tumora vodi poreklo od glijalnih ćelija, a ređe od ćelija drugih tkiva i embrionalnih zaostataka.

Najmaligniji je glioblastom

Ima ih više vrsta a najmaligniji i nažalost najčešći, jer čini oko polovine glioma, je glioblastom.

„Javlja se najčešće u starosnoj dobi između 45 i 75 godina i u 90 odsto slučajeva nastaje malignom promenom normalnih glijalnih ćelija. Može se pojaviti izolovano, na jednom mestu unutar mozga i to je solitarni tumor a ako se pojavi na više različitih mesta, reč je o multiploj formi glioblastoma“, objašnjava dr Pavlićević.

Na drugom mestu po učestalosti je anaplastični astrocitom, koji čini oko 20 odsto glioma i obično se javlja kod ljudi u starosnoj dobi između 35 i 50 godina. Anaplastični oligodendrogliom, od koga najčešće oboljevaju osobe između 45 i 50 godina, predstavlja oko 1,2 odsto glioma a anaplastični oligoastrocitom kao mešoviti maligni tumor koga zajedno čine dva prethodna tumora u određenom odnosu, čini oko 2 odsto svih glioma.

Anaplastični ependimom nastaje od ependimnih ćelija koje oblažu zidove moždanih komora i javlja se uglavnom kod dece. Kod dece se najviše javljaju i embrionalni tumori.

Oni predstavljaju heterogenu grupu izuzetno malignih tumora koje čine embrionalne, nezrele, nediferencirane ćelije zaostale u mozgu nakon rođenja iz najranijih faza razvoja centralnog nervnog sistema.

Najčešći tip ovih tumora je meduloblastom.