Četiri glavne činjenice o upali srednjeg uha

Visoke temperature i vlaga stvaraju pogodne uslove za bujanje mikroorganizama koji mogu izazvati bolne infekcije. Evo šta sve treba da znate o neprijatnoj upali…

Tokom toplijih meseci, usled velike vlažnosti vazduha razvijaju se i mikroorganizmi koji izazivaju upalu gornjih disajnih organa i, posledično, infekciju srednjeg uha.

Šta je srednje uho?

Vodeće mesto među takozvanim dečjim bolestima zauzima zapaljenje srednjeg uha, dela slušnog aparata koji se sastoji od šupljina ispunjenih vazduhom, a čine ga ušna duplja (Eustahijeva tuba), bubna opna i mastoidne ćelije. Ove šupljine obložene su sluzokožom koja je, u stvari, nastavak sluzokože ždrela, pa se zato infekcija uha kod beba i male dece često nadovezuje na upalu grla i ždrela.

Šta uzrokuje upalu srednjeg uha?

Najčešći uzročnici zapaljenja srednjeg uha jesu virusi koji izazivaju infekciju gornjih disajnih puteva, nakon koje dolazi do nakupljanja tečnosti u Eustahijevoj tubi čija sluzokoža otiče, pa tečnost ostaje zatvorena u srednjem uhu i izaziva zapaljenje.

Posledica toga jeste bolni pritisak, koji, ukoliko se bolest ne leči, može izazvati pucanje bubne opne.

Bakterije koje obično prate virusne ili alergijske reakcije brzo pronalaze put do toplog i vlažnog okruženja srednjeg uha, a najčešće su to pneumokoke, koje, osim infekcije uha, izazivaju i upalu sinusa i pluća.

Kako prepoznati simptome upale srednje uha?

Ako dete oseća bol u uhu, ima zapušen nosić, upaljeno grlo i povišenu temperaturu, plačući se drži za uho a pritom je uznemireno, razdražljivo i nema apetit – obavezno se obratite lekaru!

Ukoliko se ovakvi bolovi i tegobe ponavljaju, mogu izazvati oštećenje sluha i teže infekcije.

Kako se leči upala srednjeg uha?

Pošto je zapaljenje srednjeg uha najčešće uzrokovano virusnim infekcijama, lečenje se sastoji od ublažavanja tegoba – primenjuju se lekovi koji će smanjiti otok Eustahijeve tube, antihistaminici (medikamenti protiv alergija), kao i sredstva protiv povišene temperature i bola (brufen ili paracetamol).

Primena antibiotika indikovana je kada se posumnja ili dokaže prisustvo bakterija, a lečenje treba da traje deset dana. Međutim, bakterija pneumokoka ponekad stvara odbrambeni enzim koji sprečava delovanje antibiotika.

Zato se deci od druge godine, koja imaju česte upale, preporučuje vakcina protiv pneumokoke. Daje se u jednoj dozi, bez revakcine, i ne izaziva neželjene reakcije.

Za prevenciju upale nutricionisti preporučuju uzimanje vitamina A, C i cinka, a pošto alergije na hranu takođe igraju važnu ulogu u slučaju zapaljenja srednjeg uha, ako im je dete podložno, neophodno je smanjiti upotrebu pšeničnih proizvoda i začina.

Isto tako, iz kuće treba eliminisati štetne materije (prašina, duvan).

Bolove u uhu može ublažiti svež sok čuvarkuće, ali treba biti pažljiv i ne koristiti medikamente i priručna sredstva za ukapavanje u uho, pošto u tom slučaju postoji rizik od kontraefekta.