Bakterijska Vaginoza: Uzroci, Simptomi, Lečenje

Bakterijska vaginoza je česta vaginalna infekcija koja se dešava kada dođe do povećanja broja bakterija koje se i inače nalaze u vagini, uzrokujući bakterijski disbalans. Simptomi uključuju prljavo beli ili sivi vaginalni iscedak neprijatnog mirisa. Kod nekih žena bakterijska vaginoza ne zahteva lečenje, dok kod drugih antibiotici uspešno leče ovu infekciju.

Šta je bakterijska vaginoza (BV)?

Bakterijska vaginoza (BV) je vaginalna infekcija uzrokovana bakterijama. To je najčešći uzrok abnormalnog vaginalnog sekreta koji se javlja kod žena u reproduktivnom dobu (žene koje još nisu prošle kroz menopauzu). Bakterijska vaginoza može izazvati neprijatan miris i iritaciju vagine kod nekih žena ili može biti asimptomatska. Bakterijsku vaginozu često izaziva gardnerella vaginalis, najčešća vrsta bakterija u vašoj vagini.

Bakterijska vaginoza je povezana sa lošim akušerskim i ginekološkim ishodima kao što su prevremeni porođaj, infekcija nakon operacija kao što je histerektomija (uklanjanje materice), i može učiniti ženu podložnijom polno prenosivim infekcijama, posebno HIV infekciji.

Sve što menja pH vrednosti i acidobaznu ravnotežu vaginalne sredine može uticati na nivoe bakterija i dovesti do infekcije. Česti uzroci su upotreba vaginalnih dezodoransa i drugih iritantnih proizvoda.

Bakterijska vaginoza nije seksualno prenosiva infekcija. Ali seksualni odnosi sa novim partnerom ili više partnera mogu povećati rizik od bakterijske vaginoze.

Koliko je česta bakterijska vaginoza (BV)?

Bakterijska vaginoza (BV) je najčešći vaginalni problem kod žena starosti od 15 do 44 godine.

Ko može dobiti bakterijsku vaginozu (BV)?

Svaka žena može dobiti bakterijsku vaginozu (BV), čak i ako nije seksualno aktivna. Bakterijska vaginoza kod žena koje nisu seksualno aktivne je retka i obično se javlja kod žena koje su seksualno aktivne. Možda imate veći rizik od dobijanja bakterijske vaginoze ako:

 • ste trudni.
 • imate nezaštićene seksualne odnose..
 • imate intrauterini uređaj kao sredstvo kontracepcije (IUD).
 • imate više seksualnih partnera.
 • imate seksualne odnose sa novim partnerom.
 • imate ženskog partnera.
 • koristite javne tuševe.

Uloga bakterija

Svi delovi tela imaju bakterije, a samo neke bakterije su štetne. Zdravstveni problemi mogu nastati kada u određenom području ima više štetnih nego korisnih bakterija. Većinu bakterija u vagini čine korisne bakterije a bakterijska vaginoza se javlja kada broj štetnih bakterija raste.

Vagina treba da sadrži bakterije koje se zovu laktobacili. Oni proizvode mlečnu kiselinu, čineći vaginu blago kiselom. Ovo sprečava prekomeran rast štetnih bakterija.

Niži nivoi laktobacila mogu uzrokovati da vaginalna sredina bude manje kisela, odnosno, da ide ka baznoj. Ako vaginalna sredina nije odgovarajuće pH vrednosti, štetne bakterije mogu rasti i napredovati.

SIMPTOMI I UZROCI

Da li je bakterijska vaginoza zarazna (BV)?

Bakterijska vaginoza (BV) se ne širi od osobe do osobe, ali seksualna aktivnost može povećati rizik od infekcije.

Da li je bakterijska vaginoza (BV) polno prenosiva bolest?

Bakterijska vaginoza se ne prenosi polnim putem, ali je povezana sa seksualnom aktivnošću. Naučnici smatraju da seksualni odnosi mogu promeniti bakterijski balans u vaginalnoj sredini. Ovo čini prekomerni rast štetnih bakterija verovatnijim.

Koji su simptomi bakterijske vaginoze (BV)?

Do 84% ljudi sa bakterijskom vaginozom (BV) nema simptome. U slučaju da je bakterijska vaginoza simptomatska, simptomi su:

 • Vaginalni iscedak (tečnost) bele, sive ili zelenkaste boje.
 • Iscedak neprijatnog mirisa..
 • Neprijatan miris (opisuje se i kao miris koji podseća na ribu) koji je najintenzivniji nakon seksualnog odnosa ili tokom menstrualnog ciklusa.
 • Retko, svrab ili bol u vagini.

Simptomi BV su slični drugim infekcijama. Važno je da posetite svog lekara da biste utvrdili da li je ono što imate BV ili druga vaginalna infekcija.

Koja je razlika između bakterijske vaginoze (BV) i gljivične infekcije?

I bakterijska vaginoza (BV) i gljivične infekcije su vaginalne infekcije koje dovode do povećanog lučenja vaginalnog sekreta. Razlike koje možete primetiti su:

 • Iscedak: Karakteristični znak BV je iscjedak sa „ribljim“ mirisom. Iscedak kod gljivičnih infekcija obično nema jak miris, ali može imati izgled “svežeg sira”.
 • Iritacija vagine: Tipično, BV ne izaziva vaginalnu iritaciju ili svrab. Kod gljivičnih infekcija je čest osećaj svraba i iritacija je vidljiva.

Najčešća vaginalna gljivična infekcija je vaginalna kandidijaza.

BV se razlikuje od gljivične infekcije, koja je rezultat prekomernog rasta gljivica Candida, dok je BV bakterijsko stanje.

Gljivična infekcija se dodatno može prepoznati na osnovu:

 • vaginalnog svraba ili bola
 • abnormalnog vaginalnog sekreta
 • bola ili nelagodnosti prilikom mokrenja
 • bola ili nelagodnosti tokom seksualnog odnosa

Vaginalni iscedak kod bakterijske vaginoze je vodenast, beo ili siv i neprijatnog mirisa. Gljivična infekcija obično uzrokuje vaginalni iscedak koji je gust, kremast i bez mirisa (opisuje se kao sveži sir).

Pošto je gljivična infekcija gljivična, a BV bakterijska, zahtevaju različito lečenje. Iz tog razloga, ključno je dobiti stručnu dijagnozu pre lečenja simptoma.

DIJAGNOZA

Kako se dijagnostikuje bakterijska vaginoza?

Tokom pregleda, vaš zdravstveni radnik uzima uzorak vaginalnog sekreta. Zdravstveni radnici posmatraju uzorak pod mikroskopom ili šalju u laboratoriju na dodatne analize.

LEČENJE

Može li se bakterijska vaginoza povući bez lečenja?

U jednoj trećini slučajeva, bakterijska vaginoza (BV) prolazi sama od sebe bez ikakvih lekova. Međutim, ako imate simptome, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć. Imati BV čini vas sklonim polno prenosivim infekcijama i može uticati na tok trudnoće.

Kako se leči bakterijska vaginoza (BV)?

Vaš lekar će vam propisati antibiotike, obično metronidazol ili klindamicin Ovi lekovi dolaze u obliku gela ili kreme koje je neophodno aplikovati u vaginu. Takođe dolaze u tabletama koje možete uzimati oralno.

Da li se bakterijska vaginoza može lečiti bez odlaska lekaru?

Ne postoje lekovi bez recepta za lečenje bakterijske vaginoze (BV). Izbegavajte upotrebu zajedničkih tuševa ili proizvoda namenjenih lečenju gljivičnih infekcija koji mogu pogoršati BV. Obratite se svom lekaru za adekvatno lečenje.

PREVENCIJA

Kako mogu smanjiti rizik od bakterijske vaginoze (BV)?

Pošto bakterijska vaginoza (BV) nije u potpunosti shvaćena, ne postoje sigurni načini da se izbegne. Sledećim postupcima možete smanjiti vaš rizik:

 • Izbegavajte upotrebu hemijskih preparata za intimnu negu. To menja prirodnu ravnotežu bakterija u vašoj vagini. Umesto toga, praktikujte zdravu negu vagine i vulve.
 • Izbegavajte vaginalni kontakt sa bilo čim što je dodirnulo vaš anus. Stvari poput toaletnog papira i seksualnih igračaka mogu preneti bakterije koje se nalaze u vašem fecesu u vašu vaginu. Neophodno je voditi računa o pravilnom čišćenju seksualnih igračaka nakon svake upotrebe.
 • Ograničite broj seksualnih partnera. Istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da ćete dobiti BV ako imate više seksualnih partnera.
 • Koristite prezervative od lateksa.
 • Nosite pamučno donje rublje. Bakterije napreduju u vlažnim sredinama. Pamuk pomaže u smanjenju vlage.

KOMPLIKACIJE

BV sama po sebi nije štetna, ali može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema.

Opšte zdravstvene komplikacije su polno prenosive infekcije (SPI), kao što su:

 • herpes
 • humani papiloma virus, poznatiji kao HPV
 • hlamidija
 • gonoreja
 • HIV, jer BV povećava osetljivost osobe na virus

Bakterijska vaginoza povećava rizik od postoperativnih infekcija (npr. infekcija nakon histerektomije).

Komplikacije u trudnoći

Moguće komplikacije BV tokom trudnoće uključuju:

 • rani ili prevremeni porođaj
 • spontani prekid trudnoće
 • postpartalni endometritis, koji označava iritaciju ili upalu sluznice materice nakon porođaja
 • horioamnionitis, koji predstavlja zapaljenje membrana koje okružuju fetus

Horioamnionitis značajno povećava rizik za rani porođaj. Ako novorođenče preživi, postoji veći rizik od cerebralne paralize.

Komplikacije plodnosti

BV može direktno povećati verovatnoću poteškoća sa začećem. I može povećati rizik od zdravstvenih komplikacija koje mogu uticati na plodnost.

Moguće komplikacije uključuju:

 • Faktor neplodnosti jajovoda: Ovo je neplodnost uzrokovana oštećenjem jajovoda, koji povezuju jajnike sa matericom.
 • Inflamatorna bolest karlice: Ovo uključuje infekciju i upalu gornjeg ženskog genitalnog trakta i može imati ozbiljne posledice, uključujući neplodnost.
 • Neuspešna vantelesna oplodnja (IVF): Ako osoba ima BV, manje je verovatno da će bilo koji tretman vantelesne oplodnje uspeti.

PROGNOZA

Koliko dugo traje bakterijska vaginoza (BV)?

U većini slučajeva, sedmodnevno lečenje antibioticima eliminiše infekciju. Lečenje može duže trajati kod od 10 do 15% žena.

Da li se bakterijska vaginoza (BV) može javiti nakon izlečenja?

Da. Do 80% žena može ponovo dobiti bakterijsku vaginozu.

ŽIVOT SA BAKTERIJSKOM VAGINOZOM

Da li treba da se lečim od bakterijske vaginoze (BV) ako sam trudna?

Ako imate bakterijsku vaginozu (BV), vaš lekar može da vam propiše lekove koji su bezbedni za upotrebu tokom trudnoće. Trebalo bi da se lečite od infekcije bez obzira da li imate simptome ili ne. BV može izazvati komplikacije u trudnoći, kao što je rani porođaj ili rođenje bebe koja je nedovoljno razvijena.

Kada da kažem svom partneru?

Muški partneri ne moraju da se leče od bakterijske vaginoze (BV). Ako imate ženskog partnera, možda i ona ima BV. Važno je da je obavestite kako bi mogla da se leči.

Kada treba da posetim svog lekara?

Posetite svog lekara ako imate:

 • Iscedak koji menja boju ili konzistenciju.
 • Iscedak koji miriše drugačije nego obično.
 • Vaginalni svrab, peckanje, otok ili bol.